Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dárečka a Annie senioři milují. Psi jsou pro ně kamarády i terapeuty

Jeden je hladkosrstý a druhý má dlouhou srst. Jeden je stafordšírský teriér Dark nebo-li Dáreček a druhý border kolie Annie. Oba mají jedno společné. Jsou to canisterapeutičtí psi, kteří pravidelně dělají radost seniorům v libereckém domově SeneCura. Navštěvují je nejméně jednou měsíčně.

Oba čtyřnozí specialisté jsou z terapeutických týmů spolku Animal Therapy. Parťačkou Darka je Veronika Syrotiuková a druhý tým tvoří Lucie Huňáčková s fenkou Annie. Oba týmy mají složené certifikované canisterapeutické zkoušky pro výkon canisterapie.

„Psi procházejí speciálním výcvikem, v němž se simulují různé potenciální situace – například tzv. Polohování. To je metoda využívající tělesnou teplotu psa, která je o jeden stupeň vyšší než u člověka. Působením tepla dochází k uvolňování svalstva a k lepšímu prokrvení," říká Veronika Syrotiuková. SeneCura SeniorCentrum v Liberci spolupracuje se spolkem od roku 2021, a to i díky podpoře nevládní organizace Fondazione Stradivari.

„Canisterapii realizujeme dvakrát v každém měsíci. Zaměřujeme se na skupinovou nebo individuální terapii. Zatímco skupinová je pro zhruba 10 až 15 osob, ta individuální probíhá přímo v pokojích klientů," říká sociální pracovnice z libereckého domova pro seniory Hana Zummerová.

Terapie je především o kontaktu seniorů se psy, hladí je, komunikují s nimi, ale také jim hází aporty nebo pejsci řeší hlavolamy. Canisterapii lze využít k uklidnění, soustředění, ale také k aktivizaci klientů. Psi dokáží rychle zlepšit náladu a pozitivně působit na duševní stav. A podle zkušeností personálu i canisterapeutů jsou přínosy nepřehlédnutelné: „Klienti se otevírají, jsou důvěřivější a akční. Pomáháme překonat samotu a stesk. V mnoha případech jsme pomocným prvkem pro rehabilitaci s klientem. Pes je pro ně v podstatě motivující prvek," potvrzuje Syrotiuková.

Aktivity spojené se zooterapií jsou přínosné i pro klienty s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence. Zvířata sice neodstraní příčiny nemocí, mohou však jejich průběh výrazně zmírnit. Svou přítomností a kontaktem s člověkem zlepšují psychický stav i sebevědomí a zmírňují pocit samoty. Právě pro seniory je tato forma terapie vhodnou možností, jak procvičit nejen kognitivní či motorické funkce. Klienti zároveň mohou zavzpomínat na vlastní mazlíčky, které měli doma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Animal Therapy

Štítky canisterapie, zvířata, senioři, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dárečka a Annie senioři milují. Psi jsou pro ně kamarády i terapeuty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.