Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Světový den porozumění autismu připomene výstava Centra LIRA i modré logo kraje

Už tradičně se Světový den porozumění autismu slaví po celém světě 2. dubna. Celý měsíc budou v OC NISA Liberec v rámci výstavy Autismus není volba, porozumění ano! vystavena výtvarná díla dětí s poruchami autistického spektra vytvořená v libereckém Centru LIRA. Slavnostní zahájení bude v pátek mezi 11. a 14. hodinou v 1. patře OC Nisa v pasáži u jídelní části. Světový den autismu pak připomíná i kampaň Celé Česko svítí modře. K ní se připojí například Liberecký kraj, jeho logo na budově krajského úřadu se také v pátek rozsvítí právě modrou barvou.

Centrum LIRA začalo podporovat rodiny dětí s postižením před téměř třiceti lety. „Nejdříve se naše pozornost zaměřovala na děti od narození do sedmi let, které měly zdravotní postižení, nebo u nich jejich vývoj probíhal nerovnoměrně,“ říká Lucie Holá z Centra LIRA.

Když se řekne zdravotní postižení, nejspíše si každý z nás vybaví, že se může jednat o tělesný, mentální, zrakový či sluchový handicap. Někdy se stává, že má dítě problém v několika oblastech a pak jde o kombinovaném postižení.

S nerovností ve vývoji je to podle Holé trošku složitější. Když je dítě malé, může si rodič všímat pouze v některých situacích, nebo oblastech, že se projevuje nestandardně. V takových chvílích bývá dobré zpozornět. „Rodiče se na nás mohou obrátit na doporučení lékaře, ale také ze své vlastní iniciativy, kdy se jim takzvaně „něco nezdá“. S každou rodinou se domlouváme na spolupráci individuálně a konzultace probíhají přímo v rodinách,“ dodala Holá.

Rodiny tak podle ní nemusí nikam cestovat a mohou pohodlně čerpat služby centra, které jsou souhrnně pojmenovány jako raná péče. „Pro rodiny nabízíme také celou řadu programů a doplňkových aktivit, které mají za cíl podpořit vývoj dítěte, případně celou rodinu,“ vysvětlila.

Rodin, které mají u dítěte diagnostikované poruchy autistického spektra, podle Holé v posledních letech přibývá a přicházejí také rodiny, které na diagnostiku čekají, nebo které mají v tomto směru obavy. „Rodiny dětí s poruchami autistického spektra potřebují specifickou podporu, a tak jsme před sedmi lety založili službu, která je určena pouze těmto rodinám a je postavena na ambulantních programech zaměřených především na přímou práci s dětmi,“ řekla Lucie Holá.

Pro děti jsou velmi důležité nácviky sociálních dovedností, pracovního chování, hry a komunikace. „Rodiče mají možnost načerpat inspiraci a podporu v rodičovské skupině a v případě, že nám to dovolí finanční situace, tvoříme pro rodiny také další programy. Těmto službám říkáme sociálně aktivizační služby a mohou je čerpat rodiny dětí do deseti let, nyní v pilotním projektu do 15 let,“ doplnila.

Rodiny, které mají jakékoli pochybnosti ohledně vývoje svého dítěte, se mají obrátit na své pediatry a případně také na Centrum Lira. „Čím dříve se děti začnou cíleně podporovat a rozvíjet, tím větší šanci mají na pokrok a spokojený život,“ uzavřela Holá.

Kampaň Česko svítí modře je celosvětová. Právě modrá barva totiž symbolizuje komunikaci, jednu ze zásadních bariér vzájemného porozumění. Logo Libereckého kraje bude svítit modře od pátku 31. března do pondělí 10. dubna. „Problematika autistického spektra je stále pro část veřejnosti tabu, a vnímám proto jako naši povinnost zvyšovat povědomí a šířit osvětu. Lidé s autismem dokáží žít s adekvátní podporou plnohodnotný život a obohatit společnost svým jedinečným, originálním vnímáním světa,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Centrum LIRA

Štítky výstava, centrum lira, autismus, oc nisa, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světový den porozumění autismu připomene výstava Centra LIRA i modré logo kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.