Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Znásilnil šest dětí, odsedí si třináct let. Muže z Liberce čeká také ústavní léčba

Liberecký krajský soud odsoudil dvaatřicetiletého muže z Liberce ke třinácti letům vězení a uložil mu i ústavní ochrannou sexuologickou léčbu. Trest je nad horní hranicí sazby, která je 5 až 12 let. Rodinám poškozených pak bude muset zaplatit 1,3 milionu korun, rodiny původně přitom požadovaly 2,85 milionu korun.

Původně byl muž obžalován ze znásilnění sedmi dětí, v jednom případě ho soud zprostil obžaloby. Obžalovaný byl odsouzen za sexuální zneužití šesti dívek v období mezi roky 2020 až 2022. Vazebně stíhaný muž u soudu přiznal, že pohlavní styk měl s jednou dívkou a u několika dalších se o to pokusil.

V minulosti byl už dvakrát za znásilnění dítěte odsouzen, na první případ se ale vztahuje amnestie. Ve druhém případě ho soud v roce 2008 poslal do vězení na sedm let a po vypršení trestu nastoupil ochrannou sexuologickou léčbu, nejprve ústavní a pak ambulantní, kterou mu soud ukončil v roce 2020.

Muže z Liberce viní ze znásilnění sedmi dětí. Nechal jsem to zajít moc daleko, řekl u soudu

U Krajského soudu v Liberci začal soud s dvaatřicetiletým Janem R., kterého obžaloba viní ze znásilnění sedmi malých dětí a také výroby dětské pornografie. V minulosti už byl za podobné činy trestán a hrozí mu dvanáct let vězení. V případě uznání...

Právě jeho předchozí odsouzení je podle státní zástupkyně Ivy Plíškové jedním z důvodů pro uložení vyššího trestu. Ta pro muže původně chtěla patnáct let vězení. „Trestní zákon umožňuje, aby pachatelům zvlášť závažných trestných činů byla zvýšena horní hranice zákonné trestní sazby. A s ohledem na to, že pan obžalovaný již byl za zvlášť závažný trestný čin odsouzený, za trestný čin znásilnění, byť je to odsouzení starší, tak mám za to, že by se to mělo ve výši trestu zohlednit," řekla Plíšková. Muži podle ní také přitěžuje, že se trestné činnosti dopouštěl vůči zvlášť zranitelným obětem, částečně vinu svaloval na ně i to, že své jednání bagatelizoval, omlouval ho.

Vedoucí spolku se přiznal k dalšímu znásilnění. Holčičce nebylo ani pět let

Počet dětí zneužitých vedoucím spolku Děti ráje železnice se rozrostl už na sedm. Policie muže obvinila ze znásilnění holčičky, které v době činu nebylo ještě ani pět let. Muž se podle kriminalistů k činu přiznal.

Kritizovala také nastavený systém v ČR, neboť si mohl založit spolek s činností zaměřenou na děti. Označila to za selhání systému. „V tom smyslu, že osoba, která je sexuálním deviantem, si bez dalšího může založit spolek a v podstatě každodenně být v kontaktu s dětmi," dodala.

Muž nakonec dostal třináct let, i to je trest nad horní hranicí. Obžalovaný ve své závěrečné řeči vyjádřil opakovaně lítost a odmítl, že by se snažil shodit vinu na jiné. „Velice mě mrzí, co se stalo. Nesouhlasím s tím, že nemám žádnou sebereflexi, už kvůli těm dětem, že jsem jim zkazil život, více či méně je to poznamená," uvedl. Podle znalce některé děti v důsledku jeho jednání trpí posttraumatickou stresovou poruchou a u některých nelze vyloučit ani celoživotní dopad.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajský soud v Liberci

Štítky soud, liberec, znásilnění, děti ráje železnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olaf Gunnarsson

Nu, je to sice brutál, co provedl, ale buďme rádi, že žádné dítě nezabil, aby se zbavil korunnního svědka. To se dost často stává.

Úterý, 4. dubna 2023, 15:15Odpovědět

Znásilnil šest dětí, odsedí si třináct let. Muže z Liberce čeká také ústavní léčba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.