Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ochranu před zbraněmi hromadného ničení cvičili liberečtí chemici v Pobaltí

Mezinárodního cvičení Rising Bull v Litvě se za Českou republiku zúčastnili příslušníci 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče z Liberce po boku jednotek z Belgie, Holandska, Chorvatska, Lucemburska, Německa a Norska.

„Chemici se v rámci mnohonárodní jednotky v Litvě podílí na ochraně proti zbraním hromadného ničení. Poskytují svoji dlouholetou zkušenost v oblasti chemického a radiačního průzkumu a dekontaminaci,“ přiblížil vojenský kaplan kapitán Petr Šabaka.

V rámci cvičení museli vojáci čelit náročným podmínkám, ve kterých se museli vypořádat se scénářem použití zbraní hromadného ničení. Na liberecké chemiky tak po dělostřeleckém přepadu, kdy byla detekována přítomnost sarinu, připadla dekontaminace. „Dostali jsme výjimečnou příležitost vyzkoušet dekontaminační proces ve velice náročných podmínkách za účasti téměř celého praporu,“ komentoval Šabaka.

Proces dekontaminace vzbudil u představitelů litevské armády zájem. Zaujala je překvapivá jednoduchost i efektivnost.

Cvičení ve výcvikovém prostoru Pabradé probíhalo v rámci alianční předsunuté přítomnosti eFP (enhanced Forward Presence). „Tato mise je jedním z hlavních výstupů Varšavského summitu z července 2016. Spočívá ve vytvoření čtyř bojových uskupení v síle posíleného praporu umístěných v Polsku pod vedením USA, v Litvě pod vedením Německa, v Lotyšsku pod vedením Kanady a v Estonsku pod vedením Velké Británie,“ vysvětlil kapitán.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky armáda, cvičení, vojáci, chemici, 31. radiační pluk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochranu před zbraněmi hromadného ničení cvičili liberečtí chemici v Pobaltí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.