Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jak vyzdobit město ke sjezdu KSČ? Prostudujte si manuál na webu muzea

Praha v dubnu 1975 hostila patnáctý sjezd Komunistické strany Československa. Celá socialistická vlast měla za povinnost se při této příležitosti vyzdobit srpy, kladivy, pěticípými hvězdami a spoustou rudé barvy, jak určovala KSČ, která navíc téhož roku slavila 55 let od založení.

V severních Čechách šli soudruzi o krok dál a připravili do tisku podrobný a názorný návod, jak správně navrhnout plakát, naaranžovat nástěnku i celý dům, vydat leták nebo noviny, vyzdobit výlohu nebo instalovat silniční poutač. Podrobný manuál si můžete prohlédnout i vy.

Pracovní metodická pomůcka na pomoc názorné agitaci, jak se manuál oficiálně nazýval, si můžete prostudovat díky Severočeskému muzeu v Liberci. Jeho pracovníkům se povedlo získat do sbírek kompletní soubor 28 výukových tabulí, jejichž ukázky si můžete prohlédnout na webu muzea v galerii historických dokumentů.

Prostřednictvím manuálu promlouvá ke čtenáři jazyk normalizační politické kultury, která oficiálně určovala podobu 70. a 80. let minulého století. Soubor ideologických návodů mimo jiné zachycuje zmizelý liberecký poutač na Spáleništi v Hanychově v podobě srpu a kladiva s průhledem na Ještěd, který byl ústeckým krajským vedením KSČ doporučován jako velmi povedený. Řadu děl naopak krajští soudruzi vyhodnocovali jako amatérské a nevydařené. Pro historiky je tento materiál výborným dokladem, podle jakých pravidel se formovala tehdejší oficiální vizuální kultura.

„Dnes se při pohledu na tyto obrázky a fotografie u diváka snadno nabudí pocity nostalgie a neškodné bizarnosti, ale opak je pravdou. Mnoho výtvarných detailů a drobných realizací z celého území tehdejšího Severočeského kraje, které bychom možná leckdy vnímali jako improvizovaný a marginální projev dnes už většinou neznámých výtvarníků, názorně a podrobně ukazuje promyšlené způsoby a metody manipulace KSČ vůči obyvatelstvu tehdejšího Československa,“ říká ředitel muzea Jiří Křížek.

S dochovanými pozůstatky této kultury se lze setkat v Liberci i dnes. Kromě sbírek Severočeského muzea je to třeba plastika holubice míru na Šaldově náměstí s tehdy oblíbeným citátem Mír národům celého světa.

„Čas je milosrdný v tom, že mnohé zapomínáme. Někdy ale k naší vlastní škodě. Relativizování zločinnosti minulého režimu, zlehčování a zpochybňování doslova odporné doby, ve které jsme žili. Každodenní součástí našich životů byla i různá nařízení, jak si připomínat výročí, na která bychom mnozí raději zapomněli. I to je naše historie a doklady této doby uchovává a sbírá Severočeské muzeum,“ dodala Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ohodnoť článek

Foto Severočeské muzeum Liberec

Štítky muzeum, sbírka, KSČ, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vyzdobit město ke sjezdu KSČ? Prostudujte si manuál na webu muzea  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.