Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na dvou ze šesti bloků kolejí v Liberci platí kvůli legionelle zákaz sprchování

Na dvou ze šesti bloků kolejí Technické univerzity v Liberci zakázali hygienici sprchování. Důvodem je zvýšený výskyt legionelly, nebezpečná bakterie se tam neobjevila poprvé, problém se vrací opakovaně. Překročení hygienického limitu pro bakterii na blocích "A" a "D" odhalila kontrola kvality teplé vody, které se v ubytovacích zařízeních, bazénech a saunách dělají pravidelně, řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

„Bakterie legionelly je schopna při použití vody ke sprchování, konkrétně při vdechování kontaminovaného aerosolu teplé vody, vyvolat u osob se sníženou imunitou akutní onemocnění dýchacího ústrojí - pontiackou horečku, legionelózu," vysvětlila důvody zákazu sprchování Balašová. Běžné ostatní užívání teplé vody hygienici nezakázali, sprchovat se ale studenti musí chodit do sousedních budov, kde je voda v pořádku. Zákaz bude platit do doby, než laboratoř potvrdí, že je voda v pořádku.

Na univerzitě není výskyt bakterie ničím výjimečným, sprchování bylo na části kolejí zakázáno například i v roce 2016 nebo 2018. „Většinou se objevuje po létě, v tuto chvíli nemůžeme udělat nic jiného, než jsme udělali - zvedli jsme dávky chemie v rozvodech, zkontrolovali jsme čerpadla a čekáme, protože ta chemie musí nějakou dobu působit. Odebrali jsme kontrolní vzorek a čekáme na výsledek, protože se vyhodnocuje asi deset dní," řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl. Výsledky by tak měly podle něj být po neděli.

Důvodem zvýšeného množství bakterie mohou být podle Pirkla úsporná opatření, která snížila teplotu vody, ale také havárie, kvůli které byla odstávka vody. „Přitom jsme si po odstávce dělali sami kontrolu a voda vyšla dobře a o pět dnů později dělali kontrolu hygienici a tam už vyšlo zvýšení," doplnil Pirkl. Problémem podle něj je, že na kolejích kvůli výšce budovy nestačí k zahubení bakterie zvýšení teploty vody, protože v nejvyšších patrech může legionella zůstat, musí se proto ve větší míře do vody přidávat chemie.

Legionella se obvykle vyskytuje a množí v teplovodních potrubích, bojlerech a klimatizacích. Před zvýšeným výskytem bakterií legionelly ve vodovodních rozvodech v souvislosti s úsporami energií varují hygienici od podzimu. Výhodný interval pro jejich množení je od 20 do 40 stupňů, proto je v rozvodech teplé vody vyhláškou doporučeno 55 stupňů Celsia, které zamezují výskytu legionelly v potrubí a v teplé vodě.

„Bakterie legionelly způsobují dvě onemocnění, je to legionářská nemoc a pak pontiackou horečku, která je podobná chřipce. V tom prvním případě to může končit až úmrtím. Výskyt pontiacké horečky je pro nás signálem, že legionella je v tom systému přítomna ve velkém množství," řekla již dříve ředitelka krajské hygienické stanice Jana Loosová. Hygienici už zaznamenali zvýšený výskyt legionářské nemoci - v roce 2021 to bylo devět případů, loni 14 a letos už pět. Nejrizikovější skupinou náchylnou k nemoci jsou muži nad 50 let.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky ČR, školy, zdraví, vysoké, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dvou ze šesti bloků kolejí v Liberci platí kvůli legionelle zákaz sprchování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.