Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jablonec nad Nisou chce pořídit sdílená kola, radnice bude žádat dotaci

Město Jablonec nad Nisou plánuje pořídit sdílená kola. Ta by podle odhadů měla přijít na 1,35 milionů korun. Město požádalo o dotaci na tento projekt z nového krajského programu na podporu městské mobility. Kola by měla být ve městě k dispozici od května do listopadu.

Jablonec nad Nisou chce pořídit sdílená kola, město by to letos mělo podle odhadů přijít na 1,35 milionu korun. „Radnice teď čeká na nabídky poskytovatelů těchto služeb. Na projekt bude žádat dotaci z nového krajského programu na podporu městské mobility, kde jsou k dispozici tři miliony korun. Na kola je šance získat z kraje až půl milionu korun," sdělil primátor Miloš Vele (ODS).

Podle náměstkyně primátora Lenky Opočenské (Společně pro Jablonec) dostalo zatím město nabídku od společnosti Nextbike, oslovila také dalšího poskytovatele - společnost Nekola, ta ale zatím nabídku nepodala. „Ve městě je vytipováno 20 až 30 míst, kde budou mít kola stanoviště. Zatím nebudou vybavena stojany, budeme se hlásit do toho dotačního programu kraje, abychom zafinancovali právě stojany. K dispozici budou sedmirychlostní kola, nikoli elektrokola," doplnila Opočenská. Kola by měla být ve městě k dispozici od května do listopadu.

Záměr kritizovali opoziční zastupitelé zejména z ANO. Jitka Baláková upozornila na to, že v sousedním Liberci se sdílená kola neosvědčila a město od toho ustupuje. Podle jejího stranického kolegy Davida Mánka je záměr zcela nepřipravený. „Po Liberci a Vratislavicích to bylo tak, že ta kola byla téměř všude, kola válející se po příkopech nejsou nic hezkého. Přijde mi v našich klimatických podmínkách vynaložit takové peníze na projekt na několik měsíců poněkud bláznivé," dodal Mánek. Kola se navíc podle něj hodí spíš do měst na rovině.

Sdílená kola využívají v Česku desítky měst, mimo jiné třeba krkonošské středisko Vrchlabí, kde jsou terény s podhorským Jabloncem srovnatelné. Za to, aby se kola nepovalovala po městě, by měl podle Opočenské zodpovídat poskytovatel, který zajistí i jejich servis. Prvních 15 minut bude zdarma. Kdo si kolo půjčí, musí ho vrátit na vyhrazené místo, pokud ho odloží jinde, doba se bude načítat a za jízdu pak zaplatí. „Podle zkušeností z jiných míst je právě výpůjček do 15 minut nad 90 procent," doplnila Opočenská.

O dotace z krajského programu na sdílená kola bude možné žádat od 3. května do konce června. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) jde o pilotní projekt, u něhož se počítá s napojením na nový odbavovací systém veřejné dopravy. „Cílem je usnadnit cestování, a to zejména tím, že lidé mohou po vystoupení z vlaku či autobusu pokračovat dál na kolech," sdělil Půta. O sdílených kolech uvažují v Turnově, kde k tomu vyhlásili anketu. V Novém Boru záměr v anketě velkou podporu nezískal, v České Lípě kola nechtějí, i tam se obávají kol pohozených v ulicích.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jablonec

Štítky Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, sdílená kola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Černá

Už se těším až se to bude všude válet ne chodníkách, já bych co nejurgentněji dořešila ty výstavby u nás ve městě, a ne takovéhle nadbytečnosti, nejsou tu ani silnice pro kola uzpůsobené zajímalo by mně kde budou jezdit.

Pondělí, 24. dubna 2023, 00:12Odpovědět

Jablonec nad Nisou chce pořídit sdílená kola, radnice bude žádat dotaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.