Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Vyvrácený žulový kříž u Kořenova převezl KRNAP do muzea ve Vrchlabí

Vyvrácený žulový kříž z konce března převezla správa Krkonošského národního parku do muzea ve Vrchlabí. Zatím se neví, jak se bude postupovat dál. V úvahu je buď reinstalace, uložení v depozitáři či zničení.

„Rozlomený kontroverzní kříž z roku 1944, který byl u Kořenova na Jablonecku, převezla správa Krkonošského národního parku (KRNAP) do muzea ve Vrchlabí. O dalším osudu kříže zatím není rozhodnuto," uvedl mluvčí správy Radek Drahný.

Podle něj přichází v úvahu všechny tři možnosti, a to reinstalace, uložení v depozitáři nebo zničení. Už dříve o kontroverzní památník vztyčený za 2. světové války místními Němci projevila zájem také muzea v Liberci a Ústí nad Labem pro chystané expozice.

Žulový kříž byl na kopci Hvězda u rozhledny Štěpánka na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Někdo ho vyvrátil mezi půlnocí a ránem v sobotu 25. března. Kříž se při pádu rozlomil na několik kusů. Celým případem se zabývá i policie. Ta zatím nezjistila, kdo kříž vyvrátil. „Vyšetřování stále probíhá," řekla policejní mluvčí Libereckého kraje Dagmar Sochorová.

Kontroverzní kříž byl i v minulosti opakovaně terčem útoku vandalů a nepomohla ani vysvětlující infotabule, která byla u něj od roku 2018. Podle údajů na tabuli žulový Železný kříž s hákovým křížem uprostřed vztyčili místní Němci v květnu 1944 "na památku padlých příslušníků říšské branné moci a zbraní SS z Kořenova a okolních měst a vesnic". Po válce Češi nejprve odstranili z jeho středu hákový kříž a posléze Železný kříž rozlomili a shodili ze svahu dolů.

V roce 2011 někteří místní nadšenci a příznivci vojenské historie části rozlomeného kříže nalezli, vynesli a znovu sestavili. Kříž pak byl, jak je uvedeno na infotabuli: "zřejmě záměrně mylně prezentován jako tzv. Maltézský kříž - symbol obětí 2. světové války". I když byl kříž obnoven ilegálně, obec se ho tam rozhodla ponechat s vysvětlujícím komentářem: "Kořenovský žulový Železný kříž představuje nepochybně symbol třetí říše, jeho ponechání na místě však svědčí o sebevědomí, toleranci a dobré vůle obce Kořenov, vlastnostech, které by po každé válce měli vítězové projevovat vůči poraženým," píše se v jedné jeho části.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto B. Stejskalová/mapy.cz

Štítky Liberecký kraj, Jablonecko, Kořenov, kříž, historie, památky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Hes

Autor si buď nezjistil fakta nebo se jedná o příznivce znovuvztyčitelů kříže! Kříž nepostavili místní němečtí obyvatelé, ale frekventanti kursů pro vedoucí hitlerjugend na památku členů padlých v Rusku. Jeho znovuvztyčení není projevem usmíření mezi čechy a němci a vyrovnáním s ninulostí,ale podporou a propagací nacistického Německa!Kříž umístit do nějakého muzea nebo lapidária aby už nikoho nelákalo ho obnovovat a do stavu před jeho obnovením uvést i onu louku s kameny která vznikla vedle něj!

Pondělí, 24. dubna 2023, 15:02Odpovědět

Vyvrácený žulový kříž u Kořenova převezl KRNAP do muzea ve Vrchlabí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.