Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Letařovicích dokončili záchranu barokní kostnice

V Letařovicích na Liberecku došlo ke druhé etapě záchrany pozdně barokní kostnice v márnici, která měla narušenou statiku. Podle předsedy místního spolku Dubáci Jana Havelky je jediná svého druhu na severu Čech. Příležitostně bude přístupná i veřejnosti. Spolek je iniciátorem záchrany této kulturní památky.

Pozdně barokní lidový oltář z lidských kostí, který byl vytvořený ve druhé polovině 18. století, byl havarijním stavem budovy ohrožený. V první etapě záchrany loni na podzim řemeslníci postavili masivní opěrnou zeď ke zpevnění márnice, vyhloubili odvodňovací potrubí a opravili cihlovou podlahu. „Letos se povedlo dodělat omítky, jsme po finálních úpravách. Natřeli jsme také olejem a fermeží roubený věnec, který je nahoře nad zdivem, a některé pohledové prvky oltáře, kam se šlo dostat. Větší část rámové konstrukce samotného oltáře je ale schovaná pod kostmi," sdělil Havelka.

K závěru podle něj spěly také práce spojené s opravou samotného oltáře, který je sestavený z lidských lebek a kostí. Repasi potřebovala zejména oltářní menza, což je stůl v přední části oltáře. Původní dřevěný stůl byl uhnilý a nahradil jej nový. „Povolali jsme archeology a antropology a samozřejmě i liberecké památkáře a proběhla odborná demontáž kostí, které byly v přední části, tedy v té oltářní menze, aby truhlář mohl stůl repasovat," dodal předseda spolku.

Nový stůl pro oltář měli k dispozici v úterý 18. dubna. Odborníci na něj vrátili kosti ve středu. Díky fotografiím ze začátku minulého století je navíc upravili tak, aby oltář získal zpět svoji původní podobu. Ve středu 19. dubna podle Havelky uvnitř márnice vyskládali zbývající kosti do takzvaných pyramid, jak tam byly původně, a tím práce v interiéru skončila.

Podle Havelky šlo zřejmě o první rozsáhlejší opravu kostěného oltáře od jeho vzniku. „Žádné doklady o jiných opravách nemáme, tato byla zdokumentovaná první. Ale určitě nějaké zásahy probíhaly, ale menšího rozsahu," doplnil. Raritou podle něj je, že v cihelním základu pod stolem oltáře nalezli více než dvě století starý patník s nápisem 13.

Záchrana kostnice si vyžádala přes 700 000 korun a podílela se na ní obec, církev i dobrovolní dárci prostřednictvím sbírky. Podle Havelky se také ještě čeká, zda budou úspěšné žádosti o dotaci na ministerstvu kultury a u Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Spolek Dubáci

Štítky Liberecký kraj, Letařovice, památky, stavby, církve, kostnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Letařovicích dokončili záchranu barokní kostnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.