Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dobrovolníci vyčistili Meandry Smědé. Odpadem naplnili 67 pytlů

PET lahve, pěnový polystyren, plechovky, plastové obaly a kelímky, ale i kus starého televizoru, pneumatiku od traktoru, nárazník od auta či palivovou nádrž od náklaďáku a řadu dalších věcí objevili dobrovolníci při čištění Přírodní rezervace Meandry Smědé na Frýdlantsku. Už po čtrnácté se vydali k Višňové, aby zbavili přírodu odpadů, které do rezervace nejčastěji přinese voda z různých koutů Frýdlantska.

Na tradiční akci, kterou pořádá Jizersko-ještědský horský spolek a Turistický oddíl Kletr, dorazilo o víkendu zhruba osmdesát dobrovolníků. Ti sbírali odpadky v celé délce toku řeky Smědé nacházející se v Přírodní rezervaci Meandry Smědé, od mostu v Předláncích až po železniční most přes řeku u osady Boleslav, v délce asi pěti kilometrů.

„Použit byl také gumový nafukovací člun. Jeho posádka zajišťovala sběr odpadků z nepřístupných míst a také transport plných pytlů ze vzdálenějšího břehu řeky. Po obou březích dobrovolníci sbírali do plastových pytlů veškerý odpad, který nalezli v řece, na jejích březích a v jejím bezprostředním okolí,“ popsal Pavel Schneider z Jizersko-ještědského horského spolku. Doplnil, že jarní období vybírají k čištění řeky a jejího okolí záměrně, protože ještě není narostlé listí a odpadky se snadněji hledají.

Brigádníkům se podařilo nejrůznějšími odpady naplnit 67 pytlů, vloni jich nasbírali 194. Kromě toho z meandrů řeky vytáhli také 15 pneumatik od osobních i nákladních aut, a dokonce i jednu traktoru. Převažovaly pochopitelně lehké věci jako PET lahve, pěnový polystyren, různé plastové obaly a kelímky, hliníkové plechovky od nápojů, a především nejrůznější plastové folie a pytlíky, které se zachytily ve větvích stromů a keřů a vytvořily tak na nich nevzhledné „ozdoby“. Z náplavů se podařilo vytáhnout například kus starého televizoru, palivovou nádrž z nákladního automobilu, hasičskou hadici, silniční patníky, kus kontejneru na odpadky nebo nárazník od auta.

Dobrovolníci vyrazili uklízet Meandry Smědé poprvé vyrazili v roce 2005 a od té doby, s výjimkou pěti let, čistí tuto lokalitu od odpadků pravidelně. Na akci letos přispěl finančně Liberecký kraj a firma Termizo.

„Hlavně ovšem děkujeme všem, kteří se úklidu zúčastnili a ukázali tak, že jim osud naší krajiny není lhostejný. Jsme velice rádi, že takovýchto lidí neustále přibývá,“ dodal Schneider.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jizersko-ještědský horský spolek

Štítky rezervace, příroda, čištění, dobrovolníci, Meandry Smědé, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci vyčistili Meandry Smědé. Odpadem naplnili 67 pytlů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.