Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud přiznal Lukáši Nečesanému náhradu újmy ve výši 1,5 milionu

Městský soud v Praze ve čtvrtek přiznal Lukáši Nečesanému náhradu újmy 1,577 milionu korun za nezákonné stíhání a za dobu strávenou ve vězení. Informaci z justiční databáze, na kterou upozornila Česká televize (ČT), upřesnil mluvčí soudu Adam Wenig. Rozhodnutí je pravomocné. Nečesaný čelil šest let stíhání za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku, za mřížemi strávil dva roky. Justice ho ale nakonec po zásahu Nejvyššího soudu osvobodila pro nedostatek důkazů a případ zůstal neobjasněný. Odškodné převyšuje běžně přiznávané částky za nezákonné trestní stíhání.

Obvodní soud pro Prahu 2 Nečesanému původně loni v říjnu přiznal 1,7 milionu korun, městský soud nyní částku snížil. Podle Weniga soud oproti původnímu verdiktu zamítl nárok na 154.000 a také úroky z částky, kterou obvodní soud původně přiznal. "V ostatním byl rozsudek soudu prvního stupně ve věci samé potvrzen, žalobci tak byla přiznána náhrada nemajetkové újmy v celkové výši 1,577.000 korun," uvedl Wenig.

Soudkyně obvodního soudu loni při vynášení rozsudku uvedla, že stíhání zasáhlo do osobního, rodinného i pracovního života Nečesaného. Tehdy upozornila, že v době zahájení stíhání byl Nečesaný velmi mladým a netrestaným středoškolským studentem, kterému vzetí do vazby zabránilo maturovat v řádném termínu. Poukázala i na to, že konečný osvobozující výrok trestního soudu nepřinesl "kýžené očištění žalobce" - předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička tehdy prohlásil, že osvobození nepokládá za správné, že ale nemá jinou procesní možnost.

Ministerstvo spravedlnosti i Nečesaný, který nyní vystupuje pod jiným jménem, se proti říjnovému rozsudku obvodního soudu odvolali. Nečesaný se po státu domáhal 18,8 milionu korun. Proti nynějšímu rozhodnutí mohou obě strany podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Ministerstvo spravedlnosti muži už v minulosti vyplatilo 1,2 milionu korun.

Útok na kadeřnici se stal v únoru roku 2013. Pachatel udeřil ženu do hlavy polenem a vzal jí přes 10.000 korun. Obžaloba z činu vinila Nečesaného, který žil v Hořicích u prarodičů. Napadená žena ho nejprve jako agresora nepoznala, později jej označila za útočníka. Podle soudních znalců trpěla po útoku výpadky paměti. Královéhradecký krajský soud mladíka opakovaně poslal za mříže, po zásahu Nejvyššího soudu a změně trestního senátu jej dvakrát zprostil viny. Pražský vrchní soud osvobozující rozhodnutí vždy zrušil a žádal nové projednání. Zprošťující rozsudek potvrdil až v březnu 2019.

Nečesaného prarodiče, rodiče, manželka a bratr rovněž chtěli po ministerstvu odškodné, nároky vyčíslili celkem na 25 milionů. Poté, co jim úřad nevyhověl, podali žaloby, které ale později stáhli. Nečesaného rodiče sami čelili jinému trestnímu stíhání - bývalý ředitel liberecké krajské nemocnice Luděk Nečesaný a jeho manželka Šárka byli obžalováni v korupční kauze. I je ale soudy osvobodily, Nečesaný starší dával obvinění do souvislosti se svým bojem za očištění syna.

Známým případem odškodnění od státu za trestní je stíhání je kauza zdravotní sestry Věry Marešové, která čelila obvinění z vražd šesti pacientů v rumburské nemocnici. Osvobozená žena žádala celkem pět milionů, soudy jí pravomocně přiznaly 2,27 milionu korun. Ministerstvo dobrovolně vyplatilo milion, zbytek Marešová vysoudila.

Jednu z nejvyšších částek, 5,95 milionu korun, získal od státu kurdský lékař a podnikatel Yekta Uzunoglu, který v polovině 90. let strávil dva a půl roku ve vazbě kvůli obviněním z údajných podvodů, přípravy vraždy a mučení. Trestně stíhán byl téměř 13 let, soudy jej ale nakonec zprostily všech obvinění. Uzunoglu kvůli stíhání a vazbě požadoval po ministerstvu spravedlnosti mnohamiliardové částky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, soud, odškodné, Nečesaný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud přiznal Lukáši Nečesanému náhradu újmy ve výši 1,5 milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.