Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Archeologický průzkum v místě stavby parkovacího domu u krajského úřadu. Našli zbytky náhonu i kuthan

V rámci stavby parkovacího domu před krajským úřadem proběhl i archeologický průzkum. Ten přinesl objevy starého náhonu, který místem vedl a vytvářel zde takzvané liberecké Benátky, ale také keramiku od 16. do 18. století a třeba zachovalý kuthan, tedy pánev na třech nožkách.

Průzkum probíhal už od loňského podzimu. V listopadu našli archeologové torzo kamenné opěrné zídky v místech pod svahem ulice Náchodské, kde je na mapě stabilního katastru z roku 1843 značena hranice starého náhonu. „Jedná se zřejmě o jednu z posledních připomínek staré památky, která zmizela při starších stavebních akcích bez archeologické dokumentace pod bývalými budovami někdejšího Státního výzkumného ústavu textilního a také při stavbě obchodních domů (Ještěd, Fórum),“ uvedl vedoucí Archeologického oddělení Severočeského muzea v Liberci Petra Brestovanský.

Tento zaniklý starý náhon byl podle něj původně prokopán z pravého břehu Lužické Nisy zhruba z míst dnes již neexistujícího prodloužení ulice U Jezu u parčíku Milady Horákové, kde stával jez. Pak pokračoval pod svahem rovnoběžně s dnešní ulicí Náchodskou a dále severním směrem, přes prostor obchodního domu Fórum k bývalým budovám mlýna v místech dnešního domu 26/7 mezi ulicemi Barvířská a Široká.

„Při pokračujícím archeologickém výzkumu se podařilo zdokumentovat při severozápadním okraji stavební jámy další relikty žulových kamenů, a to na třech místech v řadě za sebou. Všechny odhalené kameny podle staré mapy stabilního katastru sledovaly hranici pozemku číslo 372,“ dodal archeolog.

Kromě náhonu našli archeologové ještě další věci - sídlištní stolní keramiku z postmedieválního období (16. až 18. století) včetně krásně zachovalého téměř kompletního kuthanu, tedy pánev na třech nožkách. „Z místa nově budované opěrky ve svahu zase pochází další soubor postmedievální keramiky a kovů včetně zoomorfních plastik,“ řekl Brestovanský.

Veškeré nálezy archeologové zdokumentovali. „Keramické soubory převezli na laboratorní zpracování do Bylan u Kutné Hory. Fotografická dokumentace a nálezy budou následně uloženy v archivu a depozitáři Severočeského muzea v Liberci,“ dodala Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky archeologie, liberec, parkovací dům, krajský úřad, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologický průzkum v místě stavby parkovacího domu u krajského úřadu. Našli zbytky náhonu i kuthan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.