Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

E.ON má ve Strakonicích první dobíječku elektromobilů, kde je možné platit kartou

Dnes představili první, další ale budou rychle přibývat. Společnost E.ON má u strakonického vlakového nádraží první dobíjecí stanici pro elektromobily, kde řidiči zaplatí klasickou platební kartou.

Rozvoj dobíjecí infrastruktury pokračuje a tempo se zrychluje. S tím souvisí i celoevropské plány. Společnost E.ON bude do své sítě v nadcházejících čtyřech letech investovat jednu miliardu korun. 

Stanice, která se nachází na parkovišti u strakonického vlakového nádraží, je tou nejvýkonější v kraji. K dispozici tam jsou dvě parkovací místa. Dříve tam nebylo možné platit klasickou platební kartou, což se nyní změnilo.

Tuto novinku dnes představil Martin Klíma, jednatel společnoti E.ON Drive Infrastructure, která ve skupině E.ON řeší výstavbu a správu věřejné dobíjecí sítě. Ten zároveň připomněl, že od roku 2025 mají být bezkontaktní platební terminály na všech dobíjecích stanicích, jak očekává Evropská unie. 

„Chceme se na to připravit s předstihem, další čtyři stanice máme ve spolupráci se společností Siemens připravené. Od září budeme instalovat pouze stanice, které platební terminál mají,“ popsal Klíma. Mezitím se budou přeměňovat ty původní, které terminál na klasické platební karty dostanou. Letos to bude 20 až 30 míst, příští rok půjde o další desítky, sdělil Budějcké Drbně Klíma. 

Doplnil, že chce společnost zjednodušit uživatelům využívání elektromobilů a následně i sítě dobíjecích stanic. Ty s bezkontaktním terminálem budou letos vznikat ve Velké Bítěši, Zbidech a Horních Počernicích u Prahy či v Brně. 

Platby za dobití elektromobilů dosud probíhaly prostřednistvím RFID karet, čipů a aplikací jednotlivých provozovatelů dobíjecích sítí, případně platební kartou přes QR kód. 

Řidiči zaplatí chytrým telefonem či hodinkami

Novinka je podle společnosti E.ON dalším krokem k tomu, jak lidem usnadnit využívání elektromobilů. „Zaplatit za načerpané fosilní pohonné hmoty platební kartou je zcela běžná věc. V E.ONu je pro nás téma elektromobility zásadní. Dlouhodobě se snažíme dělat elektromobilitu pro naše zákazníky co nejdostupnější a po rozšíření roamingových služeb je zavedení přímé platby bezkontaktním způsobem takovým krokem, který přibližuje dobíjení elektromobilu standardu čerpacích stanic,“ uvedla Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice.

„I přes výrazné rozšíření roamingových služeb v minulém a na začátku letošního roku, kdy moho klienti s kartou E.ON Drive dobíjet u více než 50 000 dobíjecích bodů napříč Evropou, otevírá možnost zaplatit klasickou bezkontaktní kartou stanice dalším uživatelům. Třeba těm, kteří nemají registrace umožňující dobíjení v sítí E.ON Drive,“ vysvětlil mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Dobíjecí stanice Siemens Unity 90 je vybavena integrovaným platebním terminálem Ingenico Self 2000. Ten umožňuje zaplatit za dobitou elektrickou energii bankovními bezkontaktními platebními kartami. Lidé mohou použít karty, chytré telefony s NFC podporou či chytré hodinky.

„Naše jednoduché a široce použitelné řešení nabídne uživatelům dobíjecích stanic v síti EON pohodlnou možnost platby za dobití elektromobilu,“ říká Martin Šilar, vedoucí oddělení elektromobility českého Siemensu. „Pro široké přijetí elektromobility jsou dostupnost a komfort dobíjení včetně možností platby zcela zásadní. Rychlé, spolehlivé dobití a snadnou platbu kartou můžeme považovat za trend, který se bude dál rozšiřovat a rozvíjet,“ uzavírá Šilar. Siemens společnosti E.ON dodá a nainstaluje celkem 60 kusů dobíjecích stanic Unity 50.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, energie, automobilová, E.ON, Strakonice, doprava, elektromobil, elektormobilita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

E.ON má ve Strakonicích první dobíječku elektromobilů, kde je možné platit kartou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.