Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberec se přes deset let snaží stabilizovat alej na Masarykově třídě. Nakonec se celkové obnově nevyhneme, zní z města

Roky se řeší stav aleje na Masarykově třídě. Od roku 2012 město lípy v aleji stabilizuje, řada z nich už přesto musela být pokácena. Podle radnice stromy vydrží dalších zhruba pět až deset let, kvůli jejich stavu se ale přesto celkové obnově město nevyhne.

V průběhu uplynulých deseti let byla zpracována celá řada posudků a průzkumů, a to včetně návrhu komplexní obnovy. Nakonec se ale přistoupilo k průběžné obnově.

Zdá se ale, že životnost aleje se pomalu blíží ke konci. Odbor ekologie a veřejného prostoru liberecké radnice v průběhu roku 2022 provedl na základě dendrologického průzkumu a výsledků tahových zkoušek provedených na 30 kusech stromů komplexní arboristické ošetření celé aleje.

„Třináct stromů muselo být po provedení přístrojového měření odstraněno z důvodu vysokého rizika zlomu nebo vývratu,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. V roce 2023 pak budou probíhat další tahové zkoušky na dalších 20 kusech stromů vytipovaných dendrologem.

Letos v březnu navíc radní schválili zpracování studie obnovy Masarykovy ulice, její součásti by mělo být nejen dopravní řešení a technická infrastruktura, ale i postupná nebo celková obnova Masarykovy aleje. „Není nutné se obávat vykácení celé aleje v horizontu kratším než 5 až 10 let, ale k dílčím zásahům v již velmi mezernaté aleji bude na základě dalších přístrojových měření docházet pravidelně, a nakonec se celkové obnově nevyhneme,“ dodala mluvčí.

Stav dřevin na území města se podle radnice zhoršuje. Je za tím klimatická změna. I proto dochází k častějšímu kácení, a to z důvodu bezpečnosti. „V případě pokácení stromu je sice ve většině případů za kácený strom žadateli uložena povinnost náhradní výsadby, ale pouze zlomek stromů může být vrácen na původní místo, a to například z důvodu uložených inženýrských sítí nebo zamýšlených stavebních záměrů na pozemcích, kde došlo ke kácení,“ vysvětlila Kodymová.

Stromy, které se podaří vrátit na jejich původní místo, se pak musí potýkat s nepříznivými podmínkami města jako je vysoká teplota, zasolení kvůli zimní údržbě komunikací, nekvalitní zemina, prašnost nebo nedostatek srážek. „Jejich adaptace na stanoviště je přinejmenším složitá,“ uvedla mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky liberec, masarykova, alej, obnova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

"...nebo zamýšlených stavebních záměrů na pozemcích, kde došlo ke kácení" - Takže stačí prachy, Kancelář analfabeta města a stavební úřad :-D "...nekvalitní zemina, prašnost nebo nedostatek srážek" - Přesně, jen to někdo musí vysvětlit Zámečníkovi (Soukeňák, kulturák, těším se dle vizualizace na ten strom na náplavce...)

Sobota, 6. května 2023, 09:29Odpovědět

Liberec se přes deset let snaží stabilizovat alej na Masarykově třídě. Nakonec se celkové obnově nevyhneme, zní z města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.