Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nezaměstnanost v Libereckém kraji v dubnu klesla. Bez práce je necelých dvanáct tisíc lidí

Lidí bez práce v Libereckém kraji třetí měsíc ubývá, v dubnu klesla nezaměstnanost v kraji o 0,2 procentního bodu na 3,8 procenta. Podle údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce (ÚP), hledalo na konci měsíce v kraji práci 11 893 lidí, o 420 méně než v březnu. I před rokem nezaměstnaných v evidencích úřadů ubylo, nezaměstnanost ale zůstala na březnové úrovni 3,5 procenta. Bez práce tehdy bylo 10 995 lidí, o 146 méně než v březnu.

Lidí bez práce ubylo v dubnu ve všech okresech Libereckého kraje, nejvýrazněji klesla nezaměstnanost na Semilsku - o 0,3 procentního bodu na čtyři procenta. Bez práce bylo v okrese na konci měsíce 1897 lidí, o 119 méně než v březnu. Na stejnou úroveň - čtyři procenta, se dostala také nezaměstnanost na sousedním Liberecku, i když se proti březnu snížila jen o desetinu bodu. Úřady evidovaly v okrese 5072 uchazečů o práci, v březnu jich měly o 132 víc.

O 0,2 procentního bodu na 3,2 procenta klesla v dubnu nezaměstnanost na Českolipsku, v kraji je na tom okres nejlépe. Práci tam na konci měsíce hledalo 2324 lidí, o 145 méně než v březnu. Na opačném konci pomyslného žebříčku je v kraji Jablonecko s nezaměstnaností 4,2 procenta. I tam lidí bez práce ubylo, úřady jich na konci dubna evidovaly 2600, v březnu jich měly ještě o 24 víc. Nezaměstnanost tam ale zůstala beze změny.

V celostátním měřítku byl pokles nezaměstnanosti méně výrazný. Bez práce bylo v Česku na konci sledovaného měsíce 261.683 lidí, v březnu jich úřady evidovaly o 11.795 víc. Nezaměstnanost klesla o desetinu bodu na 3,6 procenta. „V plném proudu jsou už sezonní práce, především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, dále v zemědělství, zahradnictví, lesnictví či lázeňství. V dubnu také probíhají jarní úklidy veřejných prostranství v rámci veřejně prospěšných prací," komentoval vývoj Karel Trpkoš pověřený řízením ÚP ČR.

Uchazečů o práci ubylo v dubnu ve všech 77 okresech. Nejlépe je na tom okres Praha-východ, kde nezaměstnanost klesla o desetinu bodu na 1,5 procenta. Naopak největší podíl lidí bez práce mají dlouhodobě na Karvinsku, i když i tam uchazečů o práci ubylo, nezaměstnanost zůstala na březnové úrovni 8,3 procenta. Region navíc trápí nedostatek pracovních příležitostí, na jedno volné místo aktuálně připadá na Karvinsku 10,8 uchazeče, to je nejvíc v zemi.

Volných míst v Česku v dubnu přibylo, i když jen nepatrně, zaměstnavatelé jich nabízeli 284 530, o pět víc než v březnu. Pracovních příležitostí je tak víc než lidí, kteří práci hledají, na jedno místo připadá 0,9 uchazeče. Největší nabídka práce je dlouhodobě v Praze a ve středních Čechách. Zájem mají zaměstnavatelé hlavně o stavební a montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, kuchaře, zedníky, kamnáře a dlaždiče nebo uklízeče.

V Libereckém kraji naopak dál pracovních příležitostí ubývá. V dubnu bylo v nabídce úřadů 7317 volných míst, o 17 méně než před měsícem. Na jedno volné místo tak v kraji připadá asi 1,6 uchazeče. Největší nabídka práce je na Semilsku, kde mají jedno volné místo pro 1,3 uchazeče. Naopak nejméně pracovních příležitostí nabízí aktuálně Jablonecko, kde na jedno volné místo připadá 2,8 uchazeče.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky nezaměsntanost, liberecký kraj, práce, úřad práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Libereckém kraji v dubnu klesla. Bez práce je necelých dvanáct tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.