Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zastupitelé Vratislavic odmítli návrh Liberce nahradit pobočku Poštou Partner+

Zastupitelé Vratislavic nad Nisou jednomyslně odmítli zrušení pobočky České pošty v Poštovní ulici a její nahrazení pobočkou Pošta Partner+, jak to navrhoval Liberec. Zastupitele městského obvodu nepřesvědčil ani primátor krajského města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj), který ujišťoval, že provoz Pošty Partner+ ve Vratislavicích půjde plně na vrub města. Liberec je podle něj také připraven jednat s Českou poštou o odkoupení budovy.

„Nepřesvědčili nás, je tam spousta otazníků, které s námi nikdo neřešil. Ve chvíli, kdy se zruší pobočka ve Vratislavicích a Česká pošta ten objekt prodá, tak my nemáme žádný vhodný prostor, kde bychom mohli poštu provozovat," řekl Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj), starosta jediného městského obvodu Liberce, v němž žije 9000 lidí. Jisté pod něj není ani financování provozu, se změnou vedení na radnici může být všechno jinak. „To základní ale je, že pošta ve Vratislavicích nemá být zrušena," dodal starosta.

Ve stotisícovém Liberci rozhodla Česká pošta v rámci úsporných opatření zavřít k 1. červenci polovinu z 12 poboček, v původním návrhu byly pošty na Františkově, Kunratické, ve Vesci, na Vápence, v Machníně a Vratislavicích nad Nisou. Po upozornění na chybu pošta okamžitě provedla změnu a místo pobočky v Městském obvodu Vratislavice se rozhodla od července uzavřít pobočku na opačném konci města v nákupním centru Globus.

Pobočka v Globusu je ale v provozu sedm dní v týdnu kolem deseti hodin denně a ročně odbaví kolem 180 tisíc transakcí, radnice ji proto chce zachovat a za její zachování vznikla i petice zhruba se 700 podpisy. Podle Zámečníka je ekonomicky výhodnější zachovat provoz pobočky v Globusu v režii České pošty a pobočku ve Vratislavicích provozovat na náklady města v formě Pošty Partner+. Kdyby v takovém režimu byla pošta v Globusu, stálo by to podle odhadů města deset až 12 milionů korun ročně, ve Vratislavicích zhruba čtvrtinu.

Dnešním rozhodnutím vratislavického zastupitelstva byl liberecký primátor zklamaný. „Zastupitelstvo mi zatím neuložilo, abych jednal o zachování pobočky v Globusu, i když můj názor je, abychom udělali vše pro její zachování. Já už jsem tam dnes jednal o parametrech případného smluvního vztahu. S výsledky nejdřív seznámím radu města a pak rozhodneme, jak budeme postupovat dál," řekl Zámečník. Jednat bude také o zachování všech dalších rušených poboček, vedení chce předložit odhad, kolik by to Liberec stálo. Město chce také odkoupit budovy České pošty.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Vratislavice nad Nisou

Štítky ČR, správa, pošta, Liberec, Česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Vratislavic odmítli návrh Liberce nahradit pobočku Poštou Partner+  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.