Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vojáci chystají cvičení. Zkoušet budou odvody

Krajské vojenské velitelství v Liberci chystá na čtvrtek cvičení zaměřené na odvody branců. Má vyzkoušet, jak by odvody obyvatelstva probíhaly v případě ohrožení Česka nebo válečného stavu.

„Cvičení je zaměřeno na praktický nácvik činnosti odvodní komise v odvodním místě ORP Jablonec nad Nisou. Provedou ho příslušníci jednotlivých krajského vojenského velitelství Liberec, vojáci z povolání a aktivní zálohy za řízení velitelství teritoriálních sil armády ČR,“ uvedl mluvčí Krajského vojenského velitelství Liberec Lukáš Rác.

Cvičení s názvem Odvodní řízení 2023 proběhne v jablonecké městské hale ve čtvrtek od 9 do 11 hodin. „Cvičení má vyzkoušet, jak by v případě ohrožení státu nebo válečného stavu probíhaly odvody obyvatelstva,“ dodal Rác.

Čtvrteční praktický nácvik už je vlastně zakončením akce. Vojáci se odvodům věnují už od minulého týdne. „Během dvou týdnů na příslušníky KVV čekají veškeré činnosti od nácviku vyhodnocení dotazníků branců, přes hodnocení územního obvodu daného kraje, postavení komisí v reálných počtech ke stanovení délky trvání odvodního řízení podle velikosti té které obce s rozšířenou působností,“ uvedl již dříve řídící cvičení a současně zástupce velitele teritoriálních sil plukovník Jaroslav Hrabec.

Na cvičení byli pozváni také zástupci samospráv a lékaři. Ti by v případě odvodů také tvořili odvodové komise. „Při skutečných odvodech musí samosprávy obcí a krajské úřady ze zákona zabezpečit podmínky provedení řízení vyčleněním místností a materiálu, včetně již zmíněného vyčlenění lékařů do odvodních komisí. I v minulých letech, dle charakteru a velikosti cvičení byla u řady krajských vojenských velitelství součástí provedení nácviků nabídka účasti zástupců obcí i lékařů. V některých případech došlo i jejich přímé zapojení do nácviků. Účastnit se jich nicméně nebylo a není povinností, v míru, vždy jen nabídka k prohloubení spolupráce pro zajištění společných úkolů obrany naší země“ dodal Hrabec.

Podle něj cvičení nijak nesouvisí se situací na Ukrajině. „I kdyby nebyl konflikt na Ukrajině, cvičení by proběhlo v souladu s naším plánem naprosto stejně,“ uvedl.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Armáda ČR

Štítky vojáci, armáda, cvičení, odvody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyněk Vávra

Správně je zapotřebí i v jiných okresech

Úterý, 16. května 2023, 20:16Odpovědět

"nácvik vyhodnocení dotazníků branců" - to jako, že se učí číst :-D Ty vole, to je armáda, které velí kpt. Hrubec a Mickey Mouse na ministerstvu vnitra. Kde je Mjr. Maisner?

Pondělí, 15. května 2023, 22:47Odpovědět

Jaroslav Kubačka

Atˇjde k odvodu naše skvěla ukrajinská vláda,v čele s profesorem Fialou, ta má proč bojovat ,aby se zalíbila EU,USA a všem pokřiveným zkorumpovaných zmrdům.UA je jen místo k drancování a zabíjení obyčejných lidí na obou stranách bojiště. Zelensky je jen loutka v rukou vojenských štváčů, je to jen oddalování hořkého konce a vyvádění našich peněz a vojenské techniky někam, kde se bud ztratí,zničí nebo rozkradeˇ.

Pondělí, 15. května 2023, 17:32Odpovědět

Vojáci chystají cvičení. Zkoušet budou odvody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.