Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Jablonci řádí dětské bandy, policie řeší za květen už čtyři oznámení

Nadávky, kopance do těla, rány pěstí do obličej a hlavy, nahánění obětí. Za bílého dne v centru města, u obchoďáků anebo v okolí přehrady. Party výrostků šikanují a mlátí své vrstevníky v Jablonci nad Nisou. Policie má již několik oznámení.

Situaci ale řeší takřka celé město. Otec jednoho z napadených chlapců nenechal věc jen tak a nejen, že podal trestní oznámení na policii, ale vzburcoval i obyvatele Jablonce. Setkal se také se zástupci města a policejních složek a aktuálně policie řeší 4 nahlášené případy napadení agresivní partou výrostků.

Jiří Pešat, otec patnáctiletého Jakuba, který byl dětskou bandou napadený, založil také na facebooku skupinu Jablonec – město bez násilí. K té se pár dní od jejího vzniku připojily už skoro tři tisíce lidí. „Samotného mě takový ohlas překvapil, ale nechtěl jsem jen tak čekat a nic nedělat. Od našeho nahlášení případu se lidi méně bojí a ohlašují další události, ale tyhle party tady napadají děti už delší dobu,“ podotýká Pešat. K moderování skupiny musel přibrat několik dalších lidí a striktně se snaží vyloučit každého, kdo chce rozdmýchávat svými příspěvky radikální nálady.

Doufám, že se nám to podaří skupinu slušnou udržet. Naším cílem je směřovat co nejvíc informací na město a zasadit se o to, aby se v Jablonci situace změnila. Aby se děti nebavily ve volném čase tím, že přepadají kolemjdoucí, ale něčím smysluplným,“ vysvětluje Pešat. Výrostci, kteří totiž napadli jeho syna, si s ním v mladším věku hrávali, a tak je dobře zná. Nyní ale tráví většinou času v ulicích a baví se šikanováním jiných. Jablonečané to přičítají i tomu, že je ve městě nedostatek možností, kde mohou děti trávit volný čas. Poukazují třeba na zavřený skatepark, kde se dříve mládež scházela a věnovala se ježdění na prknech.

S Jiřím Pešatem a dalšími rodiči se propojila Policie ČR a Městská policie v Jablonci a na základě společného jednání policisté v ulicích města více hlídkují. „Jejich přístup je hodně férový, opravdu se zvýšila jejich činnost. Lidi to sledují, hlídající si to. Uvidíme, jak se bude situace dál vyvíjet a vypadat za nějaký čas,“ podotýká Pešat.

Na vzniklou situaci jsme reagovali tím, že zaměřujeme výkon služby policistů do ulic města, a to jak v běžné službě, tak i v rámci různých bezpečnostních opatření. Nad pořádkem dohlíží policisté jak z obvodního oddělení v Jablonci, tak i z krajských pořádkových útvarů,“ popsala mluvčí jablonecké Policie ČR Dagmar Sochorová a doplnila: „Od 6. května do dnešního dne jsme přijali čtyři oznámení, kdy dvě řešíme jako trestné činy a dvě řešíme jako přestupky. Vzhledem k věku účastníků, kteří jsou nezletilci, ale nebudeme poskytovat bližší informace.“

Město v souvislosti s případy napadení dětskými gangy připravuje setkání pracovní skupiny, v níž budou mimo jiné i pracovníci sociálního odboru, jež budou pracovat s rodinami.

Městská policie reagovala zesílením hlídkové činnosti na inkriminovaných místech. Bohužel nemůže reagovat na napadení, o kterých neví, proto žádá veřejnost, aby lhostejně nepřihlížela, jako to bylo například v případě napadení hocha na autobusovém nádraží, ale okamžitě volala na číslo 156 nebo 158,“ vyzývá mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová. Každý podnět podle ní státní či městská policie okamžitě prověří a na místo pošle hlídku, která dorazí nejpozději do 3 minut. Přistižení útočníků přímo při činu pomůže každý případ lépe řešit.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Internet

Štítky útoky, nezletilý, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci řádí dětské bandy, policie řeší za květen už čtyři oznámení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.