Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na místě roky zavřeného koupaliště vybudují v Semilech areál pro náctileté

Na místě čtvrt století zavřeného koupaliště v Semilech plánuje radnice vybudovat areál pro náctileté. Záměr získal podporu zastupitelů. Město se chystá postupně postavit populární pumptrack, skatepark a hřiště pro starší děti. Náklady radnice odhadla na 21 milionů korun. Stavba areálu si vyžádala změnu územního plánu, rozložená bude do několika etap, řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

„Úplně jsme opustili myšlenku vybudovat koupaliště v tomhle místě, protože je tam prostě málo místa na to, aby tam bylo plnohodnotné koupaliště s nějakou větší plochou. A navíc se hodí, že bychom do té betonové vany mohli dát skatepark," uvedla starostka. Areál je podle ní navíc nově aktivní povodňovou zónou, což výstavbu koupaliště komplikuje. „V případě plánovaného areálu pro náctileté to nevadí, nejsou to pevné stavby, jen herní prvky," dodala.

Koupaliště v Semilech nefunguje už od roku 1998, kdy ho zavřeli kvůli havarijnímu stavu. Od té doby je jedinou možností koupání v osmitisícovém městě řeka Jizera, případně musí lidé na koupaliště do okolních obcí. Od té doby vzniklo několik projektů revitalizace areálu, naposledy v roce 2016 nechalo město na základě průzkumu zpracovat projekt přestavby na biotopové koupaliště. Radnice náklady odhadovala na pět milionů, nakonec se vyšplhaly na 22 milionů korun.

Projektant ale dokumentaci ke stavbě biotopového koupaliště nikdy nedokončil, nezapracoval například námitky majitelů sousedních pozemků, kteří v obavě z hluku z areálu požadovali vybudování protihlukové zdi. Z projektu tak nakonec sešlo a zastupitelstvo v roce 2020 rozhodlo, že koupaliště zatím nepostaví. Vedení města se postupně vrátilo k myšlence využít areál jinak. Přestavba na volnočasový areál není nová, návrh využít vanu bývalého bazénu pro skatepark se objevil už v roce 2006.

Zastupitelé teď v březnu schválili 200 tisíc korun na zpracování studie, která má posoudit, zda lze záměr v prostoru uskutečnit. Peníze by podle vedoucího správy městského majetku Vladimíra Bělonohého měly stačit i na přípravu projektu pro vybudování pumptracku. Ten by měl podle odhadů přijít zhruba na čtyři miliony a pokud to zastupitelé podpoří, stavět by se mohl příští rok. Na deset milionů přijde skatepark a zhruba sedm milionů bude stát hřiště pro starší děti.

Změna využití areálu neznamená, že by město plány na koupaliště zcela opustilo. „Není to ale priorita pro nejbližších pět až deset let," dodala Mlejnková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koupaliště Semily

Štítky ČR, rekreace, správa, stavby, děti, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na místě roky zavřeného koupaliště vybudují v Semilech areál pro náctileté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.