Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Další potvrzené případy prasečího moru přibyly na Frýdlantsku

U dalších tří prasat potvrdila laboratoř nákazu v podobě afrického moru. Všechna prasata byla nalezena uhynulá na Frýdlantsku.

V prvním případě šlo o kus nalezený v honitbě Bulovka – Obora v katastrálním území Dolní Pertoltice. Druhý kus našli v honitbě Nové Město, třetím případem byly kosterní zbytky nalezené u Lázní Libverda, informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Od začátku loňského prosince tak byla nákaza na Frýdlantsku potvrzena u 19 uhynulých či ulovených divočáků, další kus našli na Českolipsku.

Prasečí mor potvrdila laboratoř na Frýdlantsku u dalších dvou divokých prasat

Africký mor prasat potvrdila laboratoř na Frýdlantsku u dalších dvou divokých prasat. Poprvé se nákaza prokázala u uloveného divočáka, další zvíře našli uhynulé. Nakažené zvíře ulovili v honitbě u Nového Města pod Smrkem, nákaza se také potvrdila...

„Nové nálezy nemají žádný vliv na platnost již dříve vydaných mimořádných veterinárních opatření na Frýdlantsku," doplnil Majer. Po nálezu prvního nakaženého kusu loni 1. prosince na Frýdlantsku veterináři vytyčili uzavřené pásmo II o rozloze téměř 200 kilometrů čtverečních, ze kterého až do začátku května pocházely všechny nálezy uhynulých nakažených prasat. Zasahuje do 28 katastrálních území. Na oblast navazuje uzavřené pásmo I, které původně zahrnovalo 531 kilometrů čtverečních a 65 katastrálních území. Po potvrzení nákazy u zvířete uloveného na Českolipsku se rozšířilo a nově zahrnuje 168 katastrálních území o rozloze přes 1200 kilometrů čtverečních.

Omezení spojená s africkým morem zasahují od hranic s Polskem až do středních Čech. Pásmo I pomyslně na západě ohraničuje spojnice mezi Hrádkem nad Nisou, Českou Lípou, Doksy a Bělou pod Bezdězem. Jižně pomyslná spojnice pokračuje k Bakovu nad Jizerou a k Mohelnici nad Jizerou, k Českému Dubu a Liberci a na východě směřuje přes Jablonec nad Nisou, Tanvald až k Harrachovu. Jde o oblast, ve které nebyl dosud zjištěn případ výskytu afrického moru prasat, nicméně těsně sousedí s pásmem infekce.

Prasečí mor potvrdila laboratoř na Frýdlantsku u dalšího uhynulého prasete

Prasečí mor potvrdila laboratoř u dalšího uhynulého prasete nalezeného na Frýdlantsku. Od prosince, kdy se nákaza v regionu objevila, jde už o pátý případ.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená prasata se musí utratit. Největším zdrojem nákazy jsou uhynulé kusy divočáků, proto je myslivci vyhledávají. Virus je velice odolný, a to i vůči nízkým teplotám, například v mraženém mase může přežívat i několik let. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, podle Šebesty ale mohou být přenašeči nákazy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky příroda, zdraví, lesy, myslivost, Liberecký, mor, prase

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další potvrzené případy prasečího moru přibyly na Frýdlantsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.