Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kde se dříve proháněly vlaky, dnes roste tráva. Odkryjte minulost zaniklých železničních tratí

Dříve se tu proháněly lokomotivy, dnes už mnohé železnice připomínají jen nepatrné zbytky dráhy. Vydejte se po stopách zaniklých tratí v našem regionu.

V Libereckém kraji najdeme hned dvě zaniklé železniční tratě - Cvikovku a Šenovku. První z nich spojovala Jablonné v Podještědí s Cvikovem a pokračovala až do Svoru. „Příští stanice – Svor. Toto hlášení mohli cestující zaslechnout naposledy v roce 1973,“ uvedl mluvčí kraje Jan Mikulička. Trať tak fungovala necelých sto let. První část byla vybudována v roce 1886, druhý byl dokončen v roce 1905.

„První rána pro trať přišla v podobě stavby přeložek silnic první třídy, ty totiž překážely asfaltu. Proto v roce 1973 byl zrušen úsek ze Svoru do Cvikova a o devět let později ze Cvikova do Jablonného. Dnes je zachováno pouze traťové těleso kromě úseku u Svoru, kde je přerušené silničním obchvatem,“ uvedl Mikulička. Kromě traťových těles ale přeci jen ještě něco přetrvalo. Dochovaly se totiž i původní nádražní budovy ve Cvikově, Lindavě a Kunraticích. 

Druhá trať, Šenovka, byla pro změnu nejspíše tou vůbec nejklikatější v zemi. Navíc se musela vypořádat s 34 promile stoupání. Do sedmdesátých let spojovala trať Českou Lípu s Českou Kamenicí. „V České Lípě se nalézá jeden ze zaniklých úseků Severočeské transverzálky mezi Českou Lípou a Vlčím Dolem,“ komentoval mluvčí. Původní trať nahradila na mnoha úsecích cyklostezka Varhany.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, železnice, turistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde se dříve proháněly vlaky, dnes roste tráva. Odkryjte minulost zaniklých železničních tratí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.