Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Zuzka věnuje celý svůj život záchraně koní a dobytku. Nyní potřebuje rodačka z Liberce pomoci

Zuzka Poláková provozuje v Křižanech již řadu let koňský domov důchodců Rolinka. O celý statek se svérázná žena stará sama společně se svou dcerou. Pomohla desítkám koní, krav i koček. I proto je naší další (ne)obyčejnou. Zdá se, že jí nikdy nedochází síly. Přeci jen by ale nyní potřebovala pomoci. V Rolince totiž zoufale chybí traktor, který v některých situacích může rozhodnout i o životě zvířete, třeba krávy Růženky.

(Ne)obyčejnou ženu s velkým srdcem provázela láska ke zvířatům již od dětství. „Původně jsem byla blázen do psů a už od nějakých osmi venčila pejsky v útulku,“ uvádí Zuzka. Postupně ale Zuzce učarovali koně. Prvního získala v patnácti. „Tehdy šlo o koně ustájeného v komerční stáji. Už tehdy se vždycky objevil nějaký kůň, kterému jsem musela nutně pomoci, ale neměla jsem na to prostředky ani zázemí. Vše začalo s kobylkou Rolinkou, kterou mi prodali a já ji objevila, když měla jít na jatka,“ komentuje.

Někdy je eutanázie jediné řešení. Každému koni ale dám šanci, říká zakladatelka domova důchodců

Nejlépe se vždy cítila se zvířaty. A už jako malá holka by zachránila nejraději každého koně. Za více než dvacet let pomohla desítkám koní a spoustu z nich viděla i umírat. Smrt je totiž smutnou ale nedílnou součástí Rolinky koňského domova...

Samozřejmě nezůstalo jen u Rolinky a postupně přibývala další a další zvířata. V jednu chvíli měla Zuzka na svém statku i 57 koní. „Standardně jsem jich tu měli kolem třiceti. Teď se již snažíme držet počet koní pod dvacet. Kromě toho tu jsou ale krávy, drůbež, kozy, kočky... Já jsem se v těch hospodářských zvířatech našla,“ přiznává.

Traktor může rozhodnout o životě zvířete

Do záchrany zvířat dává Zuzka veškeré své síly i finance. A ani jednoho není v případě pomoci zvířatům, která jsou často v době příchodu do Rolinky ve velmi zbědovaném stavu, nikdy dost. Velkou pomocí by pro Rolinku znamenal vlastní traktor. Právě na ten uspořádali kamarádi v okolí Zuzky sbírku. „Zuzka zastane spoustu práce a je obrovský dříč. S lidmi se jí někdy komunikuje těžko, ale se zvířaty se domluví vždycky. Má srdce na správném místě, a i když občas někomu hne náladou, nikdy se mi nestalo, že by někoho nechala ve štychu. Jí se to ale bohužel za poslední dobu už stalo. A naposledy kvůli tomu přišla o skvělou zachráněnou krávu Růženku,“ popisují autoři sbírky s tím, že Zuzana sama si o pomoc říká těžko a vždy se snaží všechno zvládnout sama.

Do konce sbírky zbývá pouhých 19 dní a doposud se podařilo vybrat necelých 30 tisíc korun z cílové částky 800 tisíc. Sbírku můžete podpořit na Doniu.

Běžně si Zuzka objednává traktor jako placenou službu, třeba na složení krmení. Jenže v případě Růženky šlo o nenadálou situaci a hrálo se o čas. „A i když se ji nakonec podařilo postavit na nohy, čas si vybal svou daň. Ačkoli Růženka dostala šanci život si vybojovat, prostě to neuhádala. Následky byly i přes všechnu veterinární péči příliš závažné.“

Kromě pomoci v akutních stavech by traktor pro Rolinku znamenal i velké finanční úspory v řádu desítek tisíc ročně. Sbírka probíhá na platformě Donio do poloviny června. „Není to o tom, mít traktor a nedej bože jednou za rok moci zvednout nemohoucí zvíře. Ale mít traktor pro nás znamená velkou úsporu finančních prostředků, které můžeme vložit do záchrany zvířat, budování prostor a také šetření našeho zdraví, jelikož to máme jen jedno a síly s věkem ubývají a dobrovolníci na práci se jaksi nehlásí. V další řadě bychom nemuseli být na někom závislí a tím bychom si ušetřili moře času, kterého je stále málo a i nervů z toho, kdo a kdy dorazí,“ dodává majitelka koňského domova důchodců.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rolinka koňský domov důchodců

Štítky Liberecký, Křižany, Rolinka, koně, domov pro seniory, kočka, domov, konírna, Liberec, neobyčejní, (ne)obyčejní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Zuzka věnuje celý svůj život záchraně koní a dobytku. Nyní potřebuje rodačka z Liberce pomoci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.