Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé chtějí třídit odpad v přírodě. V národních parcích však koše nenajdou

Hlavní turistická sezona se blíží, což pociťují i české národní parky. S návštěvníky chráněných míst míří do přírody i velký objem odpadu, třídit ho tam ale nelze z více důvodů. I proto připomínají zástupci parků, že si turisté musí odpadky odnést. Tříděním v přírodě se při svých aktivitách zabývá také společnost EKO-KOM.

Drbna oslovila zástupce českých národních parků s dotaty, které se týkají třídění odpadu. Většina návštěvníků moc dobře ví, že koše na tříděný odpad v přírodě najít nelze. To platí pro celou Českou republiku. 

„Na celém území národního parku nemáme odpadkové koše ani kontejnery na tříděný odpad. Jednotlivé obce si to řeší po své ose, my máme koše v návštěvnických či informačních centrech,“ uvádí mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák

Osvěta podle něj probíhá na několika úrovních a v posledních letech se daří. I proto si zástupci správy parku nemyslí, že by jim tato úloha příslušela. Při jednotlivých akcích ale návštěvníkům včetně dětí vysvětlují, jak nakládat s odpadem v prostorách národního parku. 

A proč koše v přírodě nejsou? „Často přichází dotazy, proč nejsou koše na turistických místech. Někteří lidé si myslí, že by se tím vše vyřešilo a odpadky by nebyly v přírodě. Tak to ale není. Má to totiž svá úskalí. Nádoby na odpad by rychle našla divoká zvířata a materiál by se roznesl po okolí. Před nedávnem jsme například zachraňovali kachnu na Prášilském jezeře, protože jí v krku uvízlo víčko. Kromě toho se okolo těchto míst hromadí další nepořádek. V neposlední řadě je tu otázka vývozu, což by byl velmi náročný a častý proces,“ říká Dvořák. 

Ten také připomíná, že se turistům opakuje, aby si odnesli to, co si do přírody přinesou. Právě to připomínají návštěvníkům také zástupci Správy Národního parku Podyjí. 

„Odpad řešíme na třech úrovních. První je návštěvnický provoz, kde už třicet let razíme způsob, při kterém by si návštěvník měl z národního parku všechny odpadky odnést, pod heslem: „Všechny odpadky, které do parku přinesete, si také odneste.“ Samozřejmě, ne vždy se tohle děje, což je velký nešvar a naši strážci každoročně pořádají brigády na sbírání odpadků v přírodě. Největší problémy jsou v okolí turistických cest a přístřešků,“ uvádí mluvčí správy parku Radek Štěpánek

Ten připomněl, že zaměstnanci parku odpad třídí, používají recyklovaný papír na tištění a kromě jiného kompostují. V neposlední řadě se park věnuje osvětě pro žáky prostřednictvím akcí, které jsou zaměřené na enviromentální vzdělávání. 

Třídění odpadu mimo města se věnuje také společnost EKO-KOM. Ta souhlasí s heslem národních parků, aby si lidé odpad z přírody odnášeli. „Tuto zásadu správného chování v přírodě jednoznačně podporujeme a upozorňujeme na ní také veřejnost prostřednictvím naší webové microstránky. Zároveň lidem ale na konkrétních výletních trasách nabízíme nejbližší místo, kde mohou odpad z výletu vytřídit do barevných nádob nebo alespoň odhodit do klasického koše na směsný odpad,“ reaguje její mluvčí Lucie Müllerová.

Potvrzuje, že je na zodpovědnosti každého z turistů, aby si své odpady z národních parků a hor odnesl zpátky. Müllerová připomíná, že v zámořských národních parcích platí stejné pravidlo, v opačném případě hrozí návštěvníkům vysoké pokuty. 

„Lidé si obecně přejí, aby měli možnost třídit odpady i v přírodě. V průzkumech to neomezují jen na národní parky, ale na celou přírodu, volnočasové venkovní areály a podobně. Proto se jim toto přání snažíme ve spolupráci s mnoha partnery plnit. Konečné rozhodnutí o tom, zda bude v určitém místě návštěvníkům umožněno třídění odpadu, ale vždy závisí na vlastníkovi či správci území,“ vysvětluje Müllerová.

M.K Show slaví třetí narozeniny! Buďte u toho a dorazte do vratislavických

Zábavná a charitativní talk show M.K. Show slaví třetí narozeniny. Buďte u toho i vy a dorazte ve čtvrtek 26. ledna do vratislavických „desítek“, kam si tentokrát pozval moderátor Martin Kraus choreografa a tanečníka J.K. Sancheze a...

 

Z aktuálních průzkumů, které si EKO-KOM nechává zpracovat, vyplývá, že při pobytu mimo města pravidelně třídí odpady zhruba 40 procent dotázaných obyvatel. Většina lidí pak uvedla, že by rádi své odpady třídili i při volnočasových aktivitách.

„V minulých letech jsme rozšířili ve spolupráci s některými obcemi, kraji, správci některých areálů nebo organizátory sportovních akcí třídění odpadů do horských středisek, na turisticky frekventovaná místa v přírodě, do vybraných zábavných center, na koupaliště, do kempů nebo do sportovních areálů či městských pláží. Zároveň apelujeme na správné zásady nakládání s odpady v přírodě prostřednictvím vzdělávacích kampaní a také webové stránky,“ říká mluvčí.

Lidé tam najdou tipy na výlety českou přírodou, jsou tam podrobně popsány konkrétní trasy a jejich obtížnost, a zároveň na webu zájemci objeví zastávky, kde mohou odpad z výletu vytřídit do barevných nádob. Problematice volně pohozených odpadů se věnuje web littering.cz

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky národní park, příroda, šumava, podyjí, recyklování, odpad, koše, ekokom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé chtějí třídit odpad v přírodě. V národních parcích však koše nenajdou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.