Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hygienici začali pravidelně kontrolovat oblíbené vodní plochy ke koupání

Koupací sezona začíná. Hygienici začali s pravidelným sledováním kvality stavu vod ke koupání v Libereckém kraji, při kterém odebírají vzorky z oblíbených vodních ploch. V Libereckém kraji hygienici sledují 13 betonových nádrží, 15 přírodních koupališť, 1 biotop a 21 sezonních umělých bazénů, ve kterých za kvalitu vody zodpovídají provozovatelé.

Stejně jako v uplynulých letech plánujeme provést dvakrát v průběhu sezony odběry na nesledovaných vodních plochách bez provozovatele, které jsou však v rámci Libereckého kraje hojně využívané veřejností ke koupání,“ doplnila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Mezi ně patří třeba Fojtka, Vesecký rybník, Mlýnice, Hradčanský rybník, Provodín pískovna a Dolina či Černá Nisa v Bedřichově. „Informace o kvalitě rekreačních vod budeme pravidelně aktualizovat vždy v pátek a za Liberecký kraj budou k dispozici na našich webových stránkách v sekci rekreační vody. Podobně to mají také ostatní krajské hygienické stanice, kde je možné najít a využít informace o sledovaných rekreačních vodách v jiných krajích České republiky,“ popisuje Jana Loosová, ředitelka Krajské hygienické stanice Libereckého kraje (KHS LK).

V případě, že dojde ke zdravotním potížím souvisejícím s koupáním, mají lidé možnost to ohlásit prostřednictvím speciálního dotazníku, který je rovněž na webových stránkách hygienické stanice. „Takto jsme v loňském roce na základě oznámení o velmi nepříjemném onemocnění koupajících cerkáriovou dermatitidou realizovali odběr plžů a potvrdili přítomnost původců v Rokytnickém rybníku a rybníku Hrudka v blízkosti Hrubé Skály,“ doplnila Loosová.

V loňském roce v souvislosti s koupací sezonou hygienici odebrali 196 vzorků vod, provedli 146 kontrol a uložili 3 pokuty v celkové výši 25 000 korun. Zákazem koupání skončila předčasně na začátku srpna sezona na rybníku Bažantník v Sedmihorkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky koupání, sezona, kontroly, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici začali pravidelně kontrolovat oblíbené vodní plochy ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.