Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stavbou roku Libereckého kraje 2023 je rekonstruovaný Liebiegův palác

Hlavní cenu Karla Hubáčka v soutěži Stavba roku Libereckého kraje 2023 získala rekonstrukce Liebiegova paláce v Liberci. Stavbu za více než čtvrt miliardy korun financovalo město Liberec za přispění evropských fondů, sloužit bude budova jako komunitní centrum.

Porota ocenila zejména přístup k obnově historické budovy, díky kterému byly zachovány a doplněny původní prvky stavby, řekl mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. 

O stavbu roku se v Libereckém kraji soutěžilo podevatenácté, od roku 2019 nese soutěž jméno autora hotelu a vysílače Ještěd, architekta Karla Hubáčka. Porota i veřejnost letos vybíraly z 22 dokončených staveb a také 12 studentských projektů. Silné zastoupení měly rekonstrukce, porotce zaujaly zejména tři, které se dostaly do užší nominace – Pivní lázně Svijany, Huť Marie a vítěz nejen této kategorie, ale i hlavní Ceny Karla Hubáčka - rekonstrukce Liebiegova paláce.

Rekonstrukce bývalé sklářské Huti Marie v Josefově dole a její přestavba na místo k setkávání a odpočinku získala letos cenu hejtmana. „Na této stavbě mě nejvíc zaujalo, že to je v Josefově Dole vlastně první větší stavba, kde soukromý investor dává svoje peníze do budoucího rozvoje celé obce. Myslím, že to do Josefova Dolu přivede třeba další investory a trochu to změní ráz a charakter této krásné horské vesnice, jejíž potenciál je zatím nevyužit," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Ministerstvo průmyslu a obchodu ocenilo stavbu Truhlářství TANPA, v kategorii novostaveb zase porota ohodnotila novou přístavbu Mateřské školky Montessori v Jablonci nad Nisou. Porotci ocenili kvalitní architektonické řešení dostavby budovy mateřské školky a vytvoření atypického a podnětného prostoru pro pobyt dětí. V kategorii zaměřené na krajinu a veřejný prostor zvítězila vodní nádrž Heřmanice, u které porota ocenila kvalitu provedení a vytvoření místa pro relaxaci obyvatel i turistů.

Porota navíc udělila dvě čestná uznání - jedno pro Pivní lázně Svijany za citlivé skloubení historického rázu stavby a nového využití, a druhé získala modernizace části prostor Základní školy T. G. Masaryka v Lomnici nad Popelkou za zajímavé architektonické řešení. V kategorii studentských projektů zvítězila Martina Kocurišinová s návrhem na rekonstrukci a moderně pojatou dostavbu Lesních lázní v Liberci. U veřejnosti zvítězilo Automoto museum v Lučanech nad Nisou, které z bývalé sklárny vybudoval soukromý investor, a ze studentských projektů návrh hotelového pokoje od Adama Šikýře.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stavba roku LK

Štítky ČR, stavby, správa, architektura, ocenění, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbou roku Libereckého kraje 2023 je rekonstruovaný Liebiegův palác  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.