Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hygiena sleduje aktivitu klíšťat i přímo v Liberci. Sbírala je na Lesáku

Liberecká Krajská hygienická stanice se zapojila do projektu Klíšťata ve městě. Ten probíhá v Praze už deset let, nyní byl rozšířen na další krajská města včetně Liberce a potrvá minimálně následující čtyři roky.

„Realizace projektu spočívá v odchytu klíšťat vlajkováním v počtu nejméně 100 kusů z městských lokalit, ve kterých se hojně pohybují lidé z důvodů rekreace, sportu či venčení psů a představují tak z pohledu možného onemocnění riziko,“ řekla Kateřina Kybicová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou borreliózu Státního zdravotního ústavu.

Ta pak laboratorním vyšetřením PCR zjistí přítomnost DNA borrelií a dalších bakterií. „Zpětně budeme informovat naše kolegy na KHS, jak to vypadá v Liberci s promořeností klíšťat borreliemi i dalšími patogeny a také připravíme výstupy formou webové i mobilní aplikace Klíšťapka,“ dodala.

Liberecká hygiena vytipovala několik lokalit a ve čtvrtek proběhl odchyt klíšťat na Lesním koupališti a cesta kolem Jizerského potoka. „Požadovaný počet klíšťat zejména nymf se podařilo nasbírat v poměrně krátkém čase, z čehož vyplývá, že i v ne zcela typických lesních oblastech je třeba býti ostražitými a dbát na následnou prohlídku těla,“ dodala Monika Hausenblasová, ředitelka odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice v Liberci.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KHS LK

Štítky klíště, přenos, zdraví, nákaza, příroda, borelioza, encefalitida, očkování, vakcína, hygienická, stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygiena sleduje aktivitu klíšťat i přímo v Liberci. Sbírala je na Lesáku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.