Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hlavní přístupová cesta na hrad Grabštejn zůstává uzavřená, dokdy není jasné

Opravovaná hlavní přístupová cesta na příhraniční hrad Grabštejn zůstává uzavřená. Podle dřívějších plánů měly práce skončit do konce dubna. Kastelánka hradu Věra Ozogánová uveda, že není možné odhadnout, dokdy omezení potrvá. Obává se, že stavební práce zasáhnou i do prázdninových měsíců a bude nutné zrušit hlavní letní akci.

Náhradní přístup nepojme kulturní akci s 1300 lidmi za den. Bojíme se, že by zkolabovala doprava. Už teď lidé, co tam dole bydlí, nejsou z toho nadšení," uvedla kastelánka. Dvoudenní akce Řemesla na hradě by na Grabštejně sice měla být až na začátku srpna, rozhodnutí o jejím konání ale musí podle kastelánky padnout už v průběhu června, aby "neblokovali" pozvané řemeslníky, hudebníky či šermíře.

Hlavní přístup na hrad je uzavřený kvůli výstavbě vodovodní přípojky a čistírny odpadních vod. Zpoždění mají práce na finálních površích. „Z dláždění na hlavní cestě zbývá už jen asi pět metrů," uvedla kastelánka. Horší to je podle ní s dokončením úprav lesní pěšiny, která vede od parkoviště kolem vojenského areálu před hradem k dlážděné hlavní cestě. Bez otevření pěšiny se turisté tudy na hrad nedostanou.

Na Valdštejně si zahrajete napínavou hru plnou šifer a tajemství

Rozjezd letošní turistické sezony má za sebou hrad Valdštejn, který pro návštěvníky připravil celou řadu novinek, mimo jiné dobrodružnou hru Kryptex. Dokončeny byly na hradě i stavební práce.

Příhraniční hrad tak bude zatím nadále přístupný pouze od Chotyně. Odtud vede nahoru k hradu klikatá zelená turistická cesta, která není vhodná pro kočárky. Podle kastelánky zatím nedokážou odhadnout, jak výrazně se komplikovaný přístup na hrad projeví na návštěvnosti.

Hrad Grabštejn

Hrad Grabštejn se tyčí na skalnatém kopci nad obcí Chotyně. Loni na hrad přišlo skoro 18 tisíc návštěvníků. Novinkou letošní sezony je zpřístupnění přízemní místnosti v bergfritové věži. Atypická kruhová místnost s tajemným nádechem se stane od července galerií Pod Věží, na zahajovací výstavě budou díla Kateřiny Karlovcové.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad Grabštejn

Štítky ČR, památky, stavby, Grabštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní přístupová cesta na hrad Grabštejn zůstává uzavřená, dokdy není jasné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.