Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Uklízíte po svém psu? Vyrazili jsme na kontrolu s libereckými strážníky

Hnědé nadělení nalepené na podrážce boty není nic příjemného. A hrát na chodníku doslova kličkovanou mezi psími exkrementy nebaví nikoho, a tak se v Liberci zaměřují na pejskaře a uklízení i jejich další povinnosti ve větší míře i strážníci. Vyrazili jsme s nimi na jednu z takových kontrol.

Kontrola se tentokrát odehrávala v Ostašově, kam majitelé psů chodí rádi venčit psy na letiště, kde je také městskou vyhláškou vymezený jeden z prostorů vyhrazených pro volné pobíhání psů.

Kontroly dělají naše hlídky v rámci běžné hlídkové činnost, ale organizujeme i soustředěné kontroly, jako třeba teď v Ostašově, kdy jsou společně na místě dvě nebo tři hlídky a cíleně komunikují s občany, kteří zde psy venčí,“ vysvětluje mluvčí Městské policie v Liberci Daniela Bušková.

Jestli si pejskař uklízí po svém psu sledují zejména v obydlených zónách, hlavně na sídlištích, u letiště ale prověřují třeba jestli má pes evidenční známku a zda je na vodítku tam, kde na vodítku má být. „Známka nám deklaruje, že je pes přihlášený a že majitel platí poplatek,“ podotýká Bušková.

V tu chvíli se přibližuje majitelka dvou border kolií a vzápětí prozrazuje, že ji strážníci za pár dní kontrolují už podruhé. Nemá s tím problém a myslí, že jsou kontroly potřebné. „Přijde mi, že lidé většinou uklízí. Ale pokuta za neuklízení 10 tisíc korun mi připadá až moc. Podle mého stačí tisícovka a každý si to pro příště rozmyslí,“ míní paní Štěpánka a sama potvrzuje, že zejména ve městě se jí stane, že občas také do něčeho šlápne. „Mrzí mě to, že se někteří lidé takhle chovají. Pak se stejně kouká na všechny pejskaře,“ dodává majitelka psů.

Na místě můžou majitelé psů za neuklizené exkrementy dostat blokovou pokutu až deset tisíc, ale možné je udělit i sto tisícovou pokutu ve správním řízení. Takovou sumu ale většinou může dostat třeba ten, kdo je notorickým neplatičem, opakovaně nepřihlašuje zvíře, a i přes všechny výzvy své povinnosti ignoruje.

Jedním ze strážníků, kteří se zaměřují na lokalitu Horního a Dolního Růžodolu, Františkova nebo Vesce a další místa je i okrskář David Fischer. „Všechno to je hlavně o přístupu. Slušně se snažím vysvětlit problematiku situace a vysvětluji, proč kontroly děláme. A většinou to lidé berou,“ přibližuje strážník.

Několik pokut už rozdal, naposledy tento týden paní, která tvrdila, že má poplatek za psa zaplacený a nebyla to pravda. „Podle jména jsem si informaci v MP manažeru v registru prověřil a zjistil jsem, že zaplaceno nemá. V blokovém řízení na místě můžu dát až deset tisíc korun pokutu, ale paní jsem dal symbolickou stokorunu s tím, že jsem ji upozornil, že musí do 14 dní zaplatit,“ podotýká Fisher.

Zakrátko zastavuje dalšího majitele psa s fenkou bulteriéra. I tady je všechno v pořádku. „Nebyl jsem nikdy nezodpovědný, psa mám přihlášeného a uklízím. Jestli si někdo psa přihlásí nebo ne, to je jeho věc. Ale po psu by měl podle mého uklízet každý. Mě se nestane, abych nevyšel ven a nepřitáhl si něco na botě. Tady na Františkově je to celkem časté,“ zlobí se majitel bulteriérky Tomáš Havel. Podle něj by nebylo na škodu, kdyby byly po městě sáčky na úklid psích exkrementů ve městě u odpadkových košů. „Jako to mají třeba v Chrastavě, která má o hodně méně obyvatel a mají tam sáčky všude. Tady to není vůbec nikde. Já si sáčky nosím všude sebou, ale tohle by to mohlo řešit. S psími exkrementy je to v Liberci neštěstí,“ dodává.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky kontroly, majitelé psů, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uklízíte po svém psu? Vyrazili jsme na kontrolu s libereckými strážníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.