Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberecký kraj nemá dluhy, posledních 234 milionů úvěru na silnice loni doplatil

Liberecký kraj je zcela bez dluhů, loni doplatil posledních 234,346 milionu korun z úvěru na rekonstrukce krajských silnic. Kraj sice loni na počátku března podepsal nový úvěr 1,3 miliardy korun určený na financování stavby pavilonu urgentní medicíny v areálu Krajské nemocnice Liberec, žádné peníze z něj ale zatím nepoužil, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), podle kterého se s čerpáním úvěru počítá až v příštím roce.

Úvěr na nemocnici je rozdělený na dvě části a kraj ho nemusí vyčerpat celý. Použít musí nejméně 700 milionů korun, které se budou úročit fixní sazbou 2,698 procenta. U zbylých 600 milionů je pohyblivý úrok daný tříměsíční mezibankovní sazbou PRIBOR (aktuálně 7,16 pct) sníženou o 0,251 procenta. Kraj počítá s čerpáním úvěru v letech 2022 až 2025, od roku 2026 by ho pak měl deset let rovnoměrně splácet. Nový pavilon přijde včetně DPH na 3,8 miliardy korun, na financování stavby se podílí i sama nemocnice a města Liberec, Turnov a Frýdlant, která jsou spoluvlastníky.

„Jsme po letech s nulovými závazky vůči bankám, máme sice úvěr 1,3 miliardy korun, z toho je ale 700 milionů za vyloženě skvělých podmínek z ledna 2022. Ten vyčerpáme určitě, úrok je výrazně nižší než inflace. Pak tam máme těch 600 milionů podle PRIBORu, tam se uvidí, jak se budou úrokové sazby vyvíjet v příštím roce a roce 2025," doplnil Půta. Záležet bude podle něj také na vývoji daňových příjmů kraje, které lze teď jen těžko odhadovat.

Ještě na začátku roku 2014 dlužil Liberecký kraj 1,152 miliardy korun, většinu si půjčil na rekonstrukce svých silnic a mostů. Půlmiliardový úvěr na mosty doplatil předloni i díky dvěma mimořádným padesátimilionovým splátkám v letech 2016 a 2018. Na začátku loňského roku zbývalo splatit 234 milionů korun z tři čtvrtě miliardy, kterou si kraj půjčil v roce 2006 na rekonstrukci silnic druhé a třetí třídy. Úvěr se podařilo splatit i díky daňovým příjmům, které byly loni o miliardu vyšší, než kraj při přípravě rozpočtu předpokládal.

Na splátky jistiny úvěru na rekonstrukci silnic dával kraj ročně téměř 47 milionů korun a k tomu platil úroky. Poslední splátku měl původně zaplatit až v roce 2026. Podle hejtmanova náměstka pro ekonomiku Zbyňka Miklíka (Piráti) měl ale nevýhodné úročení vázané na roční mezibankovní sazbu PRIBOR, kde v polovině loňského roku úrok překročil sedm procent. K původně plánované splátce tak kraj přidal dalších bezmála 187,471 milionu korun a na úrocích díky předčasnému splacení ušetří miliony korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, hospodářství, správa, dluh, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj nemá dluhy, posledních 234 milionů úvěru na silnice loni doplatil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.