Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Užijte si zábavu na kole, rozhledy i přírodu na Tanvaldském Špičáku

PR článek

Areál Tanvaldský Špičák nabízí rozmanitou zábavu i během letní sezony. Na jeho svazích najdete traily pro cyklisty, vydat se můžete na rozhlednu vybudovanou v roce 1909 a pro děti jsou na Špičáku vybudované také naučné stezky. Od června do září turisty vozí lanovka.

BIKEPARK TANVALDSKÝ ŠPIČÁK



V roce 2017 vznikl Bikepark Tanvaldský Špičák. V rámci rozvoje letních aktivit byly na svazích Tanvaldského Špičáku vybudovány stezky pro cyklisty. Jedná se o jednosměrné terénní stezky, které začínají na vrcholu Tanvaldského Špičáku a končí na parkovišti u nástupní stanice na lanovou dráhu Špičák I.  V budově dolní stanice lanové dráhy je v provozu půjčovna horských kol. Bikepark je od Tanvaldu vzdálen 4 kilometry.

Aktuálně jsou vybudovány traily – modrý, červený a technický černý - v celkové délce cca 8 km. Traily vedou lesem z vrcholu Špičáku a jsou široké cca 1 m. Při jejich sjíždění budete zdolávat různé klopené zatáčky a terénní nerovnosti. Za zmínku stojí kamenná sekce ve vrchní části červeného trailu, která vede těsně kolem skály. Na černé sekci, která je technická a doporučujeme jí jet pomalu, narazíte například na netradiční rockgarden zatáčku.

Nejedná se o sjezdové trasy plné skoků a dřevěných překážek. Stezky jsou určeny pro širokou cyklistickou veřejnost a sjedou ho i zručné děti, ale užijí si ho i zkušení bikeři.

U nástupní stanice na lanovou dráhu funguje půjčovna kol, prodej drobných cyklo doplňků a servis.

Provozní doba Bikeparku a lanovky je od května do září. Bližší info hledejte na www.skijizerky.cz.

ROZHLEDNA TANVALDSKÝ SPIČÁK



Rozhledna byla postavená roku 1909 a o rok později byla přistavena turistická chata s restaurací. Dnešní podoba objektu je z roku 1930.

Vyhlídková věž nad chatou je vysoká 18 metrů a vyhlídková plošina je ve výšce 14 metrů. K výhledu je nutné vystoupat 69 schodů, odměnou je nádherný kruhový výhled na Jizerské hory, Krkonoše, Černou Studnici, Ještědský hřeben a města rozkládající se v údolí pod vrcholkem.

K rozhledně na vrcholu Špičáku se pohodlně dostanete. Vrcholová stanice sedačkové lanovky stojí přímo u rozhledny. Na vrchol lze také vystoupat pěšky i z Tanvaldu, přes vyhlídku na Malém Špičáku.

Na jaře 2022 proběhla rekonstrukce věže rozhledny na Tanvaldském Špičáku. Rozhledna dostala novou střechu, schodiště a návštěvnický ochoz. Byl opraven kamenný plášť rozhledny. V rámci rekonstrukce došlo i ke změně rozmístění antén operátorů, kdy již nebudou bránit ve výhledu návštěvníkům.

STEZKY PRO DĚTI NA TANVALDSKÉM ŠPIČÁKU



Smrčkova stezka – naučná stezka z vrcholu Tanvaldského Špičáku. Na stanovištích jsou připraveny různé otázky. Za vyplněnou hrací kartu můžete získat malou odměnu na půjčovně na Tan. Špičáku 1.

Orientační stezka na vrcholu Tan. Špičáku – najděte podle mapy všechna stanoviště a otiskněte razítka do hrací karty. Za vyplněnou hrací kartu můžete získat malou odměnu na půjčovně na Tan. Špičáku 1.

LANOVÁ DRÁHA TANVALDSKÝ ŠPIČÁK



Lanová dráha na Tanvaldský Špičák bude je v létě v provozu od června do září. Provozní doba lanovky je od 9:30 až 17:00 hod v půlhodinových intervalech. Lanovka Vás vyveze přímo pod Rozhlednu Tanvaldský Špičák. Na vrcholu Špičáku je otevřena restaurace a občerstvení. U nástupu na lanovku se můžete najíst a občerstvit v restauraci Krmelec, kde je zároveň možnost ubytování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky bike park tanvald, tanvaldský špičák, kolo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Užijte si zábavu na kole, rozhledy i přírodu na Tanvaldském Špičáku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.