Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Společné hlídky strážců KRNAP a policie pokračují i v hlavní turistické sezóně

Krkonoše praskají ve švech. Jezdí sem čím dál víc turistů, a tak i letos budou v našich nejvyšších horách fungovat společné hlídky policistů a strážců Krkonošského národního parku.

Cílem je předejít porušování pravidel, informovala na webu policie. Krkonoše se potýkají s extrémní návštěvností hlavně na hřebenech hor, což vede k častému porušování návštěvnického řádu národního parku.

Společné hlídky fungují celoročně, v uplynulých dnech se zaměřily na dodržování povolení vjezdu do KRNAP i na motorkáře a řidiče čtyřkolek ve volném terénu. "Na čtyřkolkách naši policisté zdolali vzdálenost zhruba 120 km a zkontrolovali asi 20 vozidel. Uložili jednu pokutu, a to v případě, kdy u sebe neměl řidič řidičský průkaz," uvedl ředitel územního odboru Policie ČR Trutnov Pavel Škandera.

Cílem byly vrcholové partie KRNAP v okolí obce Strážné, Hříběcí a Dvorská bouda, Dále pak oblasti Dolního Dvora a Černého Dolu a okolí Tetřevích Bud a Cihlářské boudy.

Společné hlídky policistů a strážců KRNAP jsou podle ředitele správy parku Robina Böhnische dobrým signálem veřejnosti, že území národního parku je pod dohledem. "Aktivně čelíme jednomu z největších problémů, který na území KRNAP máme. Tím jsou právě nelegální vjezdy do chráněného území," uvedl za KRNAP Robin Böhnisch.

Společné hlídky podle mluvčího Správy KRNAP Radka Drahného například v uplynulé zimní sezoně řešily zhruba 120 přestupků, nejčastěji přestupky v dopravě a spojené s neoprávněným vstupem do klidového území. Byly za ně uloženy pokuty ve výši 42.000 korun. Jde o srovnatelný počet případů a vybraných pokut jako v minulých letech, roste ale agresivita a arogance přestupců.

Správa KRNAP to dává souvislosti také s enormní návštěvností Krkonoš. Návštěvnost byla v roce 2022 rekordní. Krkonoše loni zaznamenaly více než 12,1 milionu návštěv, což je o 250.000 více než v dosud rekordním roce 2018. Nedávno zveřejněné údaje jsou za celou oblast Krkonoš včetně území národního parku.

Správci parku čelí extrémní návštěvnosti hor také lokálními omezeními, jako například na Sněžce, kde ochranáři na konci května opět před létem rozmístili ochranné sítě. V exponované letní turistické sezoně mají zábrany zamezit neukázněným návštěvníkům v pohybu mimo vyznačené plochy a ničení přírody. Sněžka patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle nejen v Krkonoších, ale i v Královéhradeckém kraji. Také na Sněžce posiluje národní park na sezonu strážní službu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto krkonose.eu

Štítky ČR, kriminalita, rezervace, rekreace, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společné hlídky strážců KRNAP a policie pokračují i v hlavní turistické sezóně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.