Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kompostárna v Chotyni nakonec zřejmě opravdu bude. Ale jen na odpady ze zeleně

Liberec pokračuje v jednáních o případné výstavbě kompostárny v Chotyni. Podle posledních informací by na pozemcích bývalé skládky opravdu vzniknout mohla, ale nakonec jen na zpracování odpadů ze zeleně. Z původních plánů tak vypadlo zpracování kalů a dalších odpadů, což právě Chotyně odmítala.

Liberec pozemek bývalé skládky v Chotyni vlastní a podle vedení města je ideální pro kompostárnu. Jeho záměr ale narazil u opozice i Chotyně. Podle náměstka primátora Jiřího Janďourka (Starostové pro LK) ale město záměr upravilo. „S panem primátorem jsme se zúčastnili jednání zastupitelstva v Chotyni. Z něj vyplynuly podmínky, které by chotyňští rádi integrovali do materiálu rady města,“ potvrdil.

Liberec podle Janďourka vyšel Chotyni vstříc. „Jednalo by se o čistou kompostárnu, byly by to pouze odpady z trávy a větví. Jednalo by se o velmi kvalitní produkty z hlediska kompostu. Takto je i předkládáno memorandum na zastupitelstvo města,“ dodal.

Ze záměru tak vypadlo zpracování kalů, které Liberec se společností Mateo Solutions v místě také plánoval. „Veškeré věci, ze kterých měla největší obavu obec Chotyně, jako je odvoz kalů, tak z memoranda byly odstraněny. Jedná se o čistý bioodpad,“ uvedl Janďourek.

To Drbně potvrdila i starostka Chotyně Ivana Morgensternová (Chotyně - obec, kde se hezky žije). „Je pravda, že za určitých podmínek, pokud by tu byla opravdu čistě jen bio kompostárna na trávu a větve, tak bychom s tím souhlasili,“ uvedla.

POLITICKÁ KORIDA: Liberec a kompostárna. Jak problém vyřešit?

Složitou situaci s kompostováním řeší Liberec několik posledních let. Dosud totiž biodpad vozí do Mimoně. Vznikl tak projekt kompostárny na území města, což ale minulé vedení odmítlo. Objevil se tak nápad na vytvoření bioplynové stanice a...

Podle ní ale ještě není rozhodnuto. „Pan Janďourek ještě přijede na další zastupitelstvo a bude nás s tím materiálem seznamovat. Zastupitelstvo to pak bude schvalovat, zatím tedy k tomu nemohu říct nic bližšího,“ dodala.

Podle Janďourka jde zatím jen o případnou studii proveditelnosti a schválení memoranda mezi obcemi a Mateo Solutions. „V tuto chvíli se nejedná o žádnou výstavbu kompostárny, ale pouze o vypracování studie proveditelnosti, která by měla zodpovědět mnoho otázek jak Chotyně, tak Liberce,“ upřesnil náměstek.

V současné době město biologicky rozložitelný odpad vybírá přes takzvané hnědé popelnice nebo ve sběrných dvorech a pak jej vozí až do Mimoně. V Liberci u čističky odpadních vod pak plánuje vybudovat bioplynovou stanici.

Materiál memoranda tak projde zastupitelstvy obou obcí, až poté se začne řešit studie proveditelnosti. Podle Janďourka by ale projekt mohl být výhodný pro obě obce. Do kompostárny by se totiž mohl svážet odpad i z okolních obcí.

V současné době město biologicky rozložitelný odpad vybírá přes takzvané hnědé popelnice nebo ve sběrných dvorech a pak jej vozí až do Mimoně. V Liberci u čističky odpadních vod pak plánuje vybudovat bioplynovou stanici.

Jenže biologicky rozložitelný odpad bioplynová stanice nemůže zpracovávat, proto se hledalo místo na kompostárnu. „V bioplynové stanici by se převážně zpracovával gastroodpad a případně rozložitelné kaly, proto navrhujeme náhradní řešení umístění kompostárny do jiné lokality,“ uzavřel náměstek.

Kompostárna na zelený odpad pak neřeší problém společnosti Mateo Solutions, která v Chotyni chtěla zpracovávat čistírenské kaly z liberecké čističky. „Vozíme je do Ústeckého kraje a je to velmi nejistá rovnováha," uvedl na únorovém zastupitelstvu předseda představenstva Mateo Solutions Lukáš Křítek. Vhodné místo tak bude muset hledat dál.

Ohodnoť článek

Foto Luboš Vrabec

Štítky bioodpad, chotyně, liberec, kompostárna, skládka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kompostárna v Chotyni nakonec zřejmě opravdu bude. Ale jen na odpady ze zeleně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.