Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Liberec a kompostárna. Jak problém vyřešit?

Složitou situaci s kompostováním řeší Liberec několik posledních let. Dosud totiž biodpad vozí do Mimoně. Vznikl tak projekt kompostárny na území města, což ale minulé vedení odmítlo. Objevil se tak nápad na vytvoření bioplynové stanice a kompostárny v Chotyni. Tento nápad se ale na posledním zastupitelstvu nesetkal s pochopením opozice ani části koalice a chystané memorandum bylo nakonec staženo.

Jak by tedy měla být otázka kompostárny řešena ideálně? Na to jsme se zeptali jednotlivých zastupitelských klubů. Otázka tentokrát zněla: Jak by podle vás měla být ideálně vyřešena kompostárna pro Liberec, a to i s ohledem na zatím odložené memorandum?

Odpovědi řadíme podle data, kdy nám do redakce přišly. Na otázku neodpověděl Jaromír Baxa (LOL) a Petr Židek (ODS).


Milan Šír (SPD)

Ve čtvrtek večer byl v zastupitelstvu Statutárního města Liberec projednáván návrh na uzavření memoranda na výstavbu kompostárny v Chotyni. Bohužel místo věcného projednání se z celé záležitosti stalo politikaření. A to nejen ze strany opoziční LOL (Liberec otevřený lidem), ale také ze strany koaličního partnera ANO.

Liberec kompostárnu nutně potřebuje, to je jasné, ale ve městě se pro ni dosud nenašel vhodný pozemek. Proto liberecká SPD podporuje její výstavbu, ale je nutné dodržovat určité zvyklosti. Třeba oznámení záměru o výstavbě samosprávě Chotyně.

Vzhledem k tomu, že Liberec musí plnit povinnosti vyplývající ze zákona o odpadech, je zpracování biologicky rozložitelných odpadů kompostováním jednou z cest. Kromě toho vrátíme půdě zpět to, co jsme si z ní vzali.  Kompostárna jako taková by neměla být pro Chotyni žádný problém, vlastní proces kompostování je bez obtěžujících vlivů. Bude se zde zpracovávat odpad ze zeleně vznikající na katastru Liberce a okolních obcí s možností zahrnout do kompostování také kaly z čistírny odpadních vod. Není pravda, že je tento odpad nebezpečný. Jeho využití na kompostování je velmi důsledně sledováno na obsah těžkých kovů a mikrobiologické znečištění. Vlastní kompostování je proces, při kterém za vyšších teplot dochází ke vzniku hodnotného materiálu, který nahrazuje chemická hnojiva a je pro půdu přirozený. Pro občany Liberce by měl být zdarma.

Myslíme, že je nutné zanechat politických půtek a plně využít možnosti nechat si zdarma zpracovat studii proveditelnosti a další dokumenty. Taková situace se již nemusí opakovat.

Liberec po kritice zastupitelů zatím neuzavře memorandum ohledně kompostárny

Liberec zatím neuzavře memorandum se dvěma soukromými firmami ohledně možného vybudování kompostárny ve 20 kilometrů vzdálené Chotyni, kde má město pozemky. Projekt na jednání zastupitelstva kritizovala nejen opozice, ale i zástupci koalice. Mimo...

Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK)

V Liberci musíme ročně zlikvidovat několik tisíc tun biologicky rozložitelného odpadu. Například ze sekání travnatých ploch. Pokud bychom mohli začít využívat velkou kompostárnu, dokážeme rázem zpracovat i dvojnásobek. Díky tomu bychom mohli občanům dopřát zdarma jednou tolik hnědých popelnic na to, aby měli kde odkládat zelený odpad. Je nedůstojné, neekologické a drahé, když se čerstvě posekaná tráva sype do černých popelnic a končí ve spalovně, což komplikuje i samotný proces spalování.

V současné době navíc zelený odpad vozíme až do Mimoně, což je bezmála 80 kilometrů na cestu tam a zpět. Proto potřebujeme pro naše město najít levné a efektivní řešení, což je kompostárna minimálně na 6 tisíc tun zeleného odpadu. Občané navíc často netuší, že další odpad vzniká z našich odpadních vod. Ročně je to 7 tisíc tun odfiltrovaných kalů jenom z libereckých domácností a septiků, které musíme rovněž likvidovat.

Ideální kompostárna by proto měla vypadat tak, že dokáže oba druhy těchto odpadů smíchat a efektivně z nich vyrobit prvotřídní kompost, který můžeme dál využít místo nákladných umělých hnojiv. Umím si představit, že tuto cennou surovinu v podobě kvalitního kompostu, by pak mohli Liberečané odbírat od města zdarma nebo za velmi symbolickou cenu.

Pro zmíněný provoz už máme dnes prostor v Londýnské ulici, nicméně objevila se příležitost velmi chytře a bez jakýchkoliv nákladů pro město využít rekultivované plochy bývalé skládky v Chotyni, kde má Liberec rozsáhlé vlastní pozemky. Mimochodem, nikdo z kolegů zastupitelů dodnes nepřišel s jiným návrhem nebo tipem na lepší lokalitu, kde by taková kompostárna měla vzniknout.

Proto jsme s tímto návrhem seznámili i zastupitele a nyní budeme jednat o tom, zda se město má vydat touto cestou a umožnit prověření dané lokality. Zároveň by to byla příležitost pro okolní města a obce. V podstatě by mohlo jít o provoz, který může sloužit dalším partnerům města a pomoci jim snížit tak jejich náklady na likvidaci mnoha tun odpadů i provoz.

Jan Hruška (Piráti)

Hnědé popelnice na sběr biologicky rozložitelného odpadu mají v Liberci úspěch. Město lidem v několika vlnách poskytlo cca 3 300 kusů nádob. Bohužel aktuálně se městský bioodpad vozí do 40 kilometrů vzdálené Mimoně. Kaly z čističky odpadů, které se mohou v kompostárně také zpracovávat, se vozí ještě dál. Proto je logické najít dlouhodobě udržitelné řešení. V rámci moderních trendů cirkulární ekonomiky a příklonu k obnovitelných zdrojům, Liberec kompostárnu potřebuje. Umožní zodpovědné nakládání s odpady s ohledem na jejich maximální druhotné využití.

Nabízí se nerudovská otázka „Kam s ním?“. Při hledání ideální lokality pro kompostárnu, je důležitá shoda v území s místními lidmi, aby město nevystupovalo z pozice bezohledného investora. Piráti prosazují aktivní spolupráci se sousedním Jabloncem a Libereckým krajem. Ostatně spolupráce už probíhá v rámci memoranda na výstavbu bioplynové stanice.

Liberec našel místo pro kompostárnu. Vzniknout má v Chotyni

Nová liberecká kompostárna nakonec nebude v Liberci, ale ve dvacet kilometrů vzdálené Chotyni. Takový je alespoň plán vedení města. Vznikne na pozemcích bývalé skládky, které Liberec dosud vlastní. Výhodou podle náměstka primátora Jiřího...

Marek Vávra (ANO)

ideální kompostárna zpracovává bioodpad z libereckých zahrádek, domácností a malých provozoven. Je dobře dostupná, tedy na území města, a nevozí se do ní nebezpečné kaly z čističek obsahující viry, hormony, těžké kovy a antibiotika. Navíc dokonce nejen z ČOV z Liberce, ale i z České Lípy, Chrastavy, Frýdlantu a dalších obcí z okolí.
Kompostárnu by mělo provozovat město s vybraným partnerem a mělo by tak vliv na její chod a složení kompostu.

Co se týká memoranda, které jsme neschválili, mohu poznamenat mimo jiné tyto základní nedostatky předkladatele pana Jand´ourka:
1. Vůbec nebyl materiál zmíněn ve výborech města zabyvajících se obdobnými tématy. Studie k záměru byla po vyzvání naším klubem předložena předchozí odpoledne před zastupitelstvem.
2. Záměr nebyl předem představen zastupitelstvu či starostce obce Chotyně, kam chce pan Jand´ourek skládku kalů umístit.
3. Čistírenské kaly má "naředit" bioodpad, kterého podle vyjádření odborníků, nemá město ani dostatečné množství. Proto v této "kompostárně" má být poměr kalů vůči bioodpadu 60 až 70 procent. Povolený poměr kalů je však pouze do 40 procent.
4. Bod na zastupitelstvu se měl správně tedy jmenovat "Skládka kalů z čistíren libereckého kraje a jeho následné míchání s bioodpadem" a ne "Sběrný dvůr a kompostárna".

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky politická korida, politika, koalice, zastupitelstvo, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Liberec a kompostárna. Jak problém vyřešit?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.