Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lesní vila je opět na prodej. Hoteliér Pytloun se chce soustředit na jiné projekty

Bývalé Wolkerovo sanatorium nedaleko Výšiny je opět na prodej. Objekt před dvěma lety koupil liberecký hoteliér Lukáš Pytloun, ten ale nakonec dal přednost jiným projektům a lesní vilu se rozhodl prodat. A cenovka? Aktuálně 39 milionů korun.

„Původní záměr bylo v tomto areálu vybudovat zajímavý pětihvězdičkový rezort, nicméně v současné době plánujeme dva pětihvězdičkové hotely v Praze, což je pro mě zajímavější a daleko větší projekt,“ řekl Drbně Lukáš Pytloun.

Přestavbě lesní vily by tak nemohl dát dostatek času. „Bohužel bych se vile nemohl naplno věnovat, nebo bych realizaci musel odložit o několik let a vila by ještě více chátrala, proto jsem se rozhodl vilu prodat,“ dodal.



Vila tak od devadesátých let zůstává prázdná. V poslední době zde sice proběhlo několik akcí, to ale bylo jen nárazové. Nyní se hledá nové využití. „Pokud se budeme bavit v rovině teoretických až utopických nápadů, byl by vzhledem k poloze stavby ideální návrat sanatoria,“ řekl Drbně již dříve liberecký architekt Filip Landa. „Vzhledem k dispozici domu si také umím představit, že by objekt získala nějaká instituce, ať už veřejná či soukromá, dalo by se zde například zřídit školicí středisko nebo detašované pracoviště nějaké vysoké školy,“ dodal architekt.

Vila se objevila také ve filmu Krev zmizelého z roku 2005 řežiséra Milana Cieslara. Ve snímku odehrávajícím se za druhé světové války je německým sanatoriem. 

Objekt z počátku dvacátého století si nechal postavit liberecký továrník Heinrich Liebieg podle návrhu architekta Jakoba Schmeissnera. Původně šlo o letní sídlo rodiny. Liebieg vilu odkázal svým opatrovnicím a po jeho smrti připadla městu. Od roku 1920 tu byla zotavovna, během války pak župní školící středisko NSDAP. Po válce tu vzniklo plicní sanatorium, později zde byla dětská psychiatrie.

Lesní vila se stala také dějištěm románu Miroslava Stuchlého s názvem Waldvilla. V centru příběhu stojí právě tajemná Lesní vila, která se stala němým svědkem přelomových dějinných okamžiků a v jejímž stínu došlo k několika vraždám.



Od devadesátých let vila chátrá, město ji tehdy prodalo společnosti IBERUS, která stála u několika kauz včetně opravy kostela Máří Magdalény, kterou jednatel společnosti Jiří Zeronik sám u soudu označil za „cinknutou“.

V roce 2021 celý areál koupil hoteliér Lukáš Pytloun, nyní vila čeká na další využití. „V platném územním plánu jsou veškeré prodávané pozemky vedeny jako pozemky smíšené obytné centrální, což znamená, že veškeré stavby umístěné na pozemcích musí splňovat charakter domů smíšené funkce, tedy pro bydlení, vzdělávání, sociální služby, kultura, veřejná správa, stravování, sport nebo zábavní aktivity. Jako podmíněně přípustná je v dané lokalitě také stavba rodinných a bytových domů,“ upřesnil realitní makléř Petr Šmákal ze společnosti Reality plus, která objekt prodává.

Vila je podle něj připojena na elektřinu, veřejný vodovod a kanalizaci, vytápění bylo zajištěno kotlem na uhlí. „Velmi zajímavá investice s mnoha možnostmi pro soukromé i komerční využití,“ dodal.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Atom reality a Prázdné domy

Štítky lesní vila, wolkerovo sanatorium, liberec, výšina, pytloun, prodej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesní vila je opět na prodej. Hoteliér Pytloun se chce soustředit na jiné projekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.