Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberec uzavře memorandum ohledně možného zřízení kompostárny v Chotyni

Liberec bude zatím pokračovat v přípravách kritizovaného projektu zřízení městské kompostárny ve 20 kilometrů vzdálené Chotyni. Zastupitelé Liberce dnes schválili memorandum na vypracování studie proveditelnosti, která by měla ukázat, zda má smysl v projektu pokračovat. Podle náměstka primátora Jiřího Janďourka (SLK) by měla odpovědět na všechny otázky ohledně toho území, které Liberec v Chotyni vlastní.

Zastupitelé se memorandem zabývali podruhé. Podle původního plánu liberecká radnice zvažovala ve spolupráci s vodárenskými firmami vybudovat v Chotyni zařízení pro zpracování nejen bioodpadů, ale i čistírenských kalů. Ostře proti byla nejen Chotyně, ale podporu nenašlo vedení města ani u zastupitelů Liberce. Znění memoranda proto doznalo změn a už se v něm nepočítá se zpracováním čistírenských kalů.

Že se memorandum týká jen vypracování studie proveditelnosti, považovala dnes část zastupitelů za zbytečnou. Opoziční zastupitel Jindřich Felcman (LOL) uvedl, že tu si mohlo vedení města zadat i bez jejich souhlasu. „To, že to podpořím, neznamená, že pozitivně hodnotím tento záměr do budoucna," řekl.

Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) předložení memoranda v tomto znění zdůvodnil tím, že záměrem zřízení kompostárny se zastupitelstvo už v minulosti zabývalo. „Nemuseli jsme ho předložit, ale nebylo by to uctivé," dodal.

Chotyni se nelíbí ani takto upravený projekt, se zněním memoranda a vypracováním studie proveditelnosti ale souhlasí. „Chceme se toho zúčastnit, abychom byli součástí pracovní skupiny, která se tím bude zabývat, a mohli jsme si k tomu říci své," uvedl na jednání libereckého zastupitelstva místostarosta Chotyně Jindřich Studničný (Nezávislí pro Chotyni).

Stotisícový Liberec dosud vlastní kompostárnu nemá a bioodpad vyváží do 40 kilometrů vzdálené Mimoně. Ročně to je zhruba 5000 tun. Chotyně je zhruba v poloviční vzdálenosti a Liberec v této obci vlastní pozemek, kde bývala skládka komunálního odpadu. Právě tam by chtěl Liberec zřídit kompostárnu s kapacitou 50.000 tun, sloužila by i dalším obcím v regionu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Chotyně, odpady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec uzavře memorandum ohledně možného zřízení kompostárny v Chotyni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.