Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidem v Rychtářské se nelíbí úpravy sídliště. Podle nich jsou nedotažené

Zrezivělé kovové lišty podél cest trčící ze země, zbytky stavebního materiálu, nesmyslná zábradlí i neprakticky vyřešená kontejnerová stání, nedotažené věci, které lidé každodenně využívají. Rozladění neskrývají obyvatelé Rychtářské ulice v Liberci nad úpravami, jimiž prošla část zdejšího sídliště. Rekonstrukci považují za odfláknutou a vadí jim, že se i přes jejich opakované připomínky nic nezměnilo. Podle všeho za vším stojí spor města se stavební firmou, který je v řešení.

Jedna rovina je projektová, kde vznikly nedomyšlené věci. Další věcí je vedení a komunikace ze strany města. Rok se snažíme získat od města nějaké informace, buď město nekomunikuje nebo to z nich horko těžko dostáváme anebo už něco vůbec není pravda,“ shrnuje místní obyvatel Lukáš Rabas a pokračuje: „V prosinci jsme měli schůzku, máme z toho zápis a byl příslib ze strany pana Janďourka, že co půjde vyřešit, se vyřeší. Nechali jsme to několik měsíců být a pak se připomněli. Nejprve si nás přehazovali jako horký brambor a pak byl závěr, že se se změnami nijak nepočítá, že je daný rozpočet.“ Další s místních obyvatel, Jiří Fiala, k tomu podotýká: „Kdyby to udělali pořádně, nikdo žádné připomínky nemá. Naše připomínky přitom nejsou žádné výmysly, ale praktické připomínky lidí, kteří tady bydlí.“

Parkování se zlegalizovalo, ale míst je stejně

Obyvatelé Rychtářské ukazují například nově postavená parkovací stání a chodníky. „Dřív tady chodník nebyl, jen nezpevněná plocha a nyní tam jsou parkovací místa. Sice je navýšený počet parkovacích míst, ale jen na papíře. Lidé tady roky stávali na chodníku, nikdo to neřešil a teď se jen ta místa zlegalizovala a auta stojí jinak. To máme spočítané,“ popisuje Rabas. A tak nezmizelo parkování všude, kde se dá.

Záhadné tabule


Místní lidé také netuší, proč se v okolí domů objevily informační tabule, na kterých nic není.
Na nich budou údaje o historii i současnosti lokality, kde se procházející dozvědí různé historické zajímavosti. Desky jsou ve výrobě. 

 „Bohužel se počet míst nezvětšil a lidi si navykli parkovat na jediném hřišti, které tady je. Hřiště by bylo využívané náctiletými, kteří tam mají koš na basket i chlapi si na něm v zimě třeba zahráli hokej. Ale když tam jsou teď postavená auta, co můžou. Nic,“ popisuje další z místních Milena Sladká.

Ač stavba skončila, na mnoha místech leží zbytky stavebního materiálu. Hromady štěrku pod auty a na chodnících, kupy hlíny, kameny naházené v trávě, nalité zbytky betonu, na některých místech úplně chybí kusy trávníku. „Na magistrátu, nám řekli, že to uklidí a my byli i ochotni pomoci a zajistit, aby lidi jeden den neparkovali s auty a mohl se štěrk odklidit. Ale doteď to tady je,“ mračí se Jiří Fiala. Obyvatelé z Rychtářské opakovaně oslovovali odbor správy veřejného majetku, avšak zatím se nic zásadního nestalo.

Co by se opravdu hodilo, nikdo nevyřešil

Místní se snažili také upozornit na praktické věci. Například léta lidé chodí různými pěšinkami a zkracují si cestu k domovu, což ani nový chodník nezměnil. Taková pěšina je i před panelákem v Rychtářské.

Už na podzim jsme na to upozorňovali, je jasné, že lidi nedonutíte, aby chodili jinudy a chtěli jsme, aby sem třeba dali nějakou dlažbu nebo takové ty betonové kostky. Není tady nic a lidé stále chodí pěšinou, která se při dešti mění v bahno,“ popisuje Rabas. Podobná situace je i za domy, kde jsou rovněž v trávě vyšlapané cestičky k zadním vchodům, které lidé každodenně používají. Ale ani tady nikoho nenapadlo cesty zpevnit a napojit na chodníky.

Záhadou je pro obyvatele i řešení několika parkovacích míst vedle domu. Zrušen tam byl zelený pás, do kterého zasahovala stojící auta. Teď tam pruh není, zaparkovaná auta zasahují do chodníku, avšak to je celkem problém. V momentě, kdyby tam musela přijet třeba cisterna hasičů, tak buď rozbije lampu anebo auta, protože neprojede. „Vyřešily by to třeba takové ty malé retardéry, co auto zastaví v dostatečné vzdálenosti od okraje,“ poznamenává Rabas.

Místní kroutí hlavami i nad novými stání pro kontejnery, která jsou od sebe na dohled a každé úplně jiné. Zatímco jedno je sestaveno pouze ze stěn a volně přístupné, druhé, přímo u domu, má střechu, oplocení a je uzamykatelné. Navíc se nad ním tyčí lampa, která ale osvítí pouze tu střechu.

Dlouho jsme si lámali hlavu s tím, proč to je takhle. Zamykání a plot je úplně zbytečný. Když otevřu dveře a jdu s odpadem, musím je hned za sebou zavřít, protože zasahují do vjezdu na parkoviště a auta neprojedou,“ popisuje jednu z nevýhod Rabas.

Přidává se i Milena Sladká: „Nemůžou být stání na popelnice na klíč, dírka je věčně ucpaná. Je to nedomyšlené. To platí i o tom světle, není tam vidět, každý si tam může vyhodit cokoli.“ Navíc kontejnerové stání je menší, a tak přišli místní o jeden kontejner, který tady původně měli. Nevejde se.

Nepraktická řešení a zbytečná zábradlí

Úpravou prošly i cesty v okolí Rychtářské. „Tady předělali cestičku, která je jediná vedoucí do krámu, na poštu a k lékaři nahoru do Ruprechtic. Cesta byla více vlevo a oni ji přetáhli doprava. Tak že tady vznikl nový svah, který vybagrovali. Ale všude jsou podél cest u okrajů kovové pruhy, často trčí ven a jsou dost nebezpečné. Pro staré lidi nebo pro děti, které tady v zimě přes ty pruhy sáňkují, tam kde byly roky zvyklé, je to hodně nebezpečné,“ popisuje Sladká.

Podivuje se, že sem také nebylo umístěno zábradlí, které by se na svažujícím de kopečku hodilo po cestě dolů zejména starším lidem. „Vidíte tady nějaké? Já ne a tady by bylo dobré. Místo toho jsou zábradlí v místech, kde jsou k ničemu,“ popisuje obyvatelka a ukazuje na dlouhý pás zábradlí, který na rovince oddělil od okolí dětské hřiště před domem od cesty a sousední louky. Navíc je na mnoha místech špatně spojené a doslova přilepené k pouličním lampám.  

Nechceme být úplně negativní, k nějakému zlepšení určit došlo. Ale podle nás je to strašně nedodělané. Kdyby mi to někdo udělal takhle doma, tak bych ho okamžitě vyrazil. A to není jediná věc, těch věcí je tady milion,“ kroutí hlavou Fiala.

Úpravy brzdí spor města a stavební firmy

Náměstek libereckého primátora Jiří Janďourek (Starostové pro LK) rozladění místních lidí rozumí a slibuje, že jejich žádosti vyslyší. „Připomínky místních obyvatel jsem si vyslechl a vedu je v patrnosti. Počítáme s tím, že je podle jejich námětů zrealizujeme, ale nepůjde to do doby, než bude vše vypořádané. Zároveň s těmito připomínkami budeme pracovat i v pokračování revitalizace sídliště, při dalších etapách,“ reaguje na připomínky lidí z Rychtářské ulice Janďourek.

Už nějaký čas se snaží město s firmou, která práce prováděla, domluvit na postupu a věc v Rychtářské vypořádat. Stavbu totiž nechce město převzít, právě proto, že není dokončena správně. Ovšem v průběhu se měnily požadavky na to, jak má projekt vypadat, a to hraje v dohodě velkou roli.

Věřím, že se v průběhu léta dohodneme. Až bude dohoda o narovnání, tak se vše udělá. Rovněž věci vyplývající z provozu se budou postupně řešit,“ uklidňuje místní občany náměstek Jiří Šolc (ANO), který stál u začátku projektu revitalizace Rychtářské ulice.   

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky sídliště, revitalizace, lidé, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

A mistře Šolci, kauza Centrum Buriana nekončí! Naopak, pokračuje překladem podkladů pro EU. Potáhnete si ty svoje sviňárny dělat jinam. Do h*jzlu. Žádná Linserka, žádné terasy analfabeta Janďourka. Tohle je válka.

Neděle, 9. července 2023, 12:50Odpovědět

Město opakovaně na připomínky SE*E. To, co je tu vidět, je slabý odvar. Chodník na křižovatce Květnové revoluce - Rychtářská je totálně doprasený, zámková dlažba vybrakovaná a spoléhá se, že to zaroste travou. Metrostav odstavený od projektu Uranu dál pod svými dcerami sjednává zakázky a hrabe si hlubší koryto v Liberci bok po boku se Synerem, aktuálně na nemocnici. Čím se liší radnice od dob Jiřího Kittnera? Syner je jen víc potichu a opakovaně trestně stíhaný Metrostav si tu buduje základnu jako prase. Něco tu smrdí, mistře Zámečníku, Janďourku, Šolci, a další.

Neděle, 9. července 2023, 12:46Odpovědět

Jirka Bouma

To je taková klasika....každý by na radnici něco řešil, ale polovina věcí je k ničemu nebo nedává smysl ! To je právě to pravildo lidí na radnicích a ve vládě. Vidí to podle sebe, ale realita je ve skutečnosti jiná !

Pátek, 7. července 2023, 14:49Odpovědět

Lidem v Rychtářské se nelíbí úpravy sídliště. Podle nich jsou nedotažené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.