Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Tip na výlet: Kolem Bezdězu krajem Karla Hynka Máchy pěšky i na kole

Hrad Bezděz patří bezesporu mezi nejvýznamnější dominanty Libereckého kraje a díky jeho charakteristickému vzhledu s dvěma věžemi ho rozeznáte už z dálky. Za návštěvu stojí nejen hrad samotný, ale i okolí. Vydejte se třeba na výlet z Bělé pod Bezdězem.

Pěšky či na kole můžete prozkoumávat kraj, který si zamiloval i básník Karel Hynech Mácha. Borové lesy, písečné cesty a nenáročný terén zvládnou i rodiny s dětmi. „Jde o jednu z nejkrásnějších oblastí Libereckého kraje. Řada zajímavých tras pro pěší, ale i cyklisty,“ komentovala krajská náměstkyně Květa Vinklátová.

Zaparkovat můžete v Bělé pod Bezdězem na Masarykově náměstí a odsud se vydat ulicí Českou. Můžete tak spatřit i zbytky původních městských hradeb a projít jedinou dochovanou takzvanou Českou branou. „Po přejetí hlavní silnice už mohou výletníci vidět značené cyklotrasy. Lze se držet čísla 3045, částečně je tato značka shodná s červenou turistickou značkou,“ popsal mluvčí kraje Filip Trdla.

Dále můžete pokračovat kolem rybníku Slon a rozhledny Vrchbělá až do obce Bezděz. A pak už vás čeká sice krátké ale náročnější stoupání na hrad Bezděz. „Výstup na něj se doporučuje bez kol, stoupání je totiž náročné a vede po nevhodném terénu,“ upozornil Trdla. Pokud vás prohlídka historické památky tolik neláká, můžete obejít nebo objet Malý i Velký Bezděz dokola.

Pokud se nechcete vracet stejnou trasou, můžete se na kole vydat po cyklostezce č. 3045, delší trasu nabízí cyklostezka č. 0060, která vás zpět do Bělé dovede přes Valdštejnsko. Místo, kde kdysi stával zámecký komplex pro odpočinek lovců. Dnes tuto historii připomíná jen myslivna a sochy. Podle zvolené trasy vás čeká výlet o délce 20 až 25 km.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Libereckého kraje

Štítky Bezděz, turistika, výlet, Českolipsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Kolem Bezdězu krajem Karla Hynka Máchy pěšky i na kole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.