Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Kraj hledá firmu, která vybuduje náplavku v dolním centru Liberce

Na podzim má začít budování nové náplavky v dolní části Liberce a rekultivace okolí krajského úřadu. Liberecký kraj nyní hledá firmu, která projekt převede do reality.

Náplavka u řeky Nisy, její přemostění, prostranství s parčíkem u parkovacího domu a celková úprava dolního centra Liberce má přijít na více než 151 milionů korun, který Liberecký kraj předkládá do 77. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu 2021–2027. Akce navazuje na I. etapu revitalizace prostranství před budovou sídla Libereckého kraje, jejíž součástí je stavba parkovacího domu. Ten by měl být dokončen ještě letos.

Kraj nyní hledá firmu, která provede stavební práce. Nabídková cena nesmí překročit 131.727.474,63 korun včetně DPH. Vybraná firma bude mít od převzetí staveniště 330 dnů na dokončení projektu. 

Rekultivace okolí krajského úřadu je jedna z největších investičních akcí Libereckého kraje. Kultivace dolního centra města je nutná. Celkové náklady projektu odhadujeme na zhruba 151.281.000 korun včetně DPH, přičemž jen na samotné stavební úpravy připadá více než 131 milionů korun. Ještě letos začneme stavět. Hotovo by mělo být v roce 2024,“ uvedl Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Dolní centrum Liberce se promění. Seznamte se s budoucí podobou náplavky a okolí

Jaká bude podoba dolní části centra Liberce, okolí krajského úřadu, budoucího parkovacího domu a nové náplavka. Podobu této části města představí v úterý 24. ledna veřejnosti zástupci kraje, města a architektů. Prezentace pro zájemce z řad...

Projekt je zahrnutý do seznamu strategických projektů ITI schválené Strategie ITI Liberec – Jablonec nad Nisou, kde je na jeho uskutečnění připravena dotace.

V roce 2017 jsme vyhlásili architektonickou soutěž. Uvědomujeme si, že jsme odpovědni za to, jak vypadá okolí krajského úřadu, a chceme ho ve spolupráci se statutárním městem Liberec vrátit obyvatelům a návštěvníkům jako odpočinkovou zónu s jedinečným přístupem k řece Nise. Součástí projektu bude její přemostění, které umožní důstojný vstup do sídla krajského úřadu bez zbytečného obcházení. Zároveň se tím naplní vize autora projektu krajského mrakodrapu Zdeňka Plesníka, jehož projekt v 60. letech 20. století s vybudováním takového mostu počítal,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Náplavka se má po dokončení stát místem k trávení volného času i pořádání kulturních či volnočasových akcí. „Tak jako v jiných městech, kde mají řeku, tak náplavky bývají jedny z nejkrásnějších pobytových míst v centrech měst. A myslím, že to ocení všichni obyvatelé i turisté," řekl již dříve Jiří Janďourek (Starostové pro LK), náměstek libereckého primátora pro veřejný prostor.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto re:architekti

Štítky náplavka, dolní centrum, krajský úřad, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj hledá firmu, která vybuduje náplavku v dolním centru Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.