Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na některých místech Krkonoš může být problém s placením kartou. Ne všude je signál

Placení pouze v hotovosti je v restauracích v největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn nadále spíše výjimkou. Limitujícím faktorem pro používání platebních terminálu je hlavně signál, který na horách nemusí být dostatečný. Možnost platit útratu pouze v hotovosti proto častěji nabízejí izolovanější horské boudy.

"Ve Špindlerově Mlýně lze většinu služeb platit platební kartou. U nás naopak počet provozoven, kde lze kartou platit, stoupá,“ řekl starosta Špindlerova Mlýna a podnikatel v cestovním ruchu Martin Jandura (Špindlerův Mlýn - město s vizí)

Podle červnového průzkumu, který pro poskytovatele bankomatů Euronet provedla mezi asi 500 respondenty v ČR společnost STEM/MARK, se každý čtvrtý Čech setkal s tím, že v obchodě přestali přijímat platební karty. Zástupci Českého gastronomického institutu tento týden ČTK řekli, že stížnosti na to, jak některé restaurace v ČR přestaly přijímat karty, se k nim dostávají denně. Analytici, které ČTK oslovila, míní, že za neochotou některých obchodníků přijímat platby kartou nemusí být vysoké poplatky bankám, karetním asociacím a poskytovatelům platebních terminálů, ale snaha snížit daňové odvody.

"Ve Špindlerově Mlýně jsem nezaznamenal, že by návštěvníci střediska měli s placením v provozovnách, kde jde platit jen v hotovosti, nějaký problém. Placení kartou by mělo být běžnou praxí v každém moderním podniku, a to si většina podnikatelů v cestovních ruchu ve Špindlu uvědomuje," řekl Jandura.

Připustil ale, že pokud by od bezhotovostních plateb upustila většina gastroslužeb ve středisku, mohl by nastat problém. "Nemyslím si, že počet návštěvníků střediska by se snížil, ale mohlo by to na podnikatele v turistickém ruchu ve Špindlu vrhnout špatné světlo. Z pozice starosty se budu snažit o to, aby k tomu nedocházelo. Vím, o čem hovořím, sám pracuji v turistickém ruchu. Na prvním místě je spokojený obyvatel našeho města a také návštěvník střediska," řekl Jandura.

Z hlediska návštěvnosti Špindlerův Mlýn zažívá podle něj dobrou letní sezonu, ubytování například na přelomu července a srpna je obsazené z 90 procent. Mezi návštěvníky střediska převažují Češi, ze zahraničních turistů pak Poláci a Němci.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, trh, rekreace, restaurace, gastro, banky, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na některých místech Krkonoš může být problém s placením kartou. Ne všude je signál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.