Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Hygienici zkontrolovali skoro tři desítky dětských táborů. Hlídají i jídelníčky

Během letních prázdnin tradičně probíhají kontroly hygieniků na letních táborech v Libereckém kraji. Těch bylo letos nahlášeno 156 a zúčastní se jich dohromady 13 407 dětí. Hygienici pak tábory kontrolují, během prvních dvou týdnů jich navštívili 26. S jejich průběhem jsou zatím spokojeni, kromě jedné závadné vody neřešili žádné prohřešky.

Žádný tábor hygienici nemuseli zakázat a ani nenašli žádný neohlášený. V rámci kontrol odebrali 7 vzorků pitné vody na 7 tábořištích zásobovaných ze 4 individuálních vodních zdrojů a na 3 s dovážkou z veřejného vodovodu. Uložili 1 pokutu ve výši tisíc korun za mikrobiologicky závadnou vodu dováženou v barelech.

„Laboratorní výsledky z dosud vyšetřených vzorků potvrdily nevyhovující výsledek u jedné vody dovážené, a to v mikrobiologických ukazatelích. Neprodleně byla provedena nápravná opatření, barely s vodou byly vyčištěny, vypláchnuty, přesunuty do chladnějšího místa k vodoteči a byla domluvena větší četnost její obměny,“ uvedla mluvčí liberecké hygieny Zuzana Balašová.

Právě vodě by měli v létě pořadatelé věnovat zvýšenou pozornost. „To spočívá zejména v její pravidelné obměně. Je lepší raději pořizovat menší zásoby a skladovat je na co nejchladnějším a zastíněném místě. Před opakovaným napouštěním je důležité nádoby důkladně vymýt,“ vysvětlila Kateřina Hochmalová, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

Hygienici se na táborech zaměřují na vybavení tábořišť s důrazem na hygienická zařízení, zásobování tábořišť pitnou vodou, doložení laboratorních rozborů pitné vody, nebo vybavení kuchyní. „Zaměřuje se také na plnění režimových požadavků, skladbu jídelníčku a zdravotnické zajištění – vybavení lékárniček, doložení prohlášení o bezinfekčnosti, posudky o zdravotní způsobilosti dětí a dospělých, vedení zdravotnické dokumentace,“ dodala Balašová.

I kontrola jídelníčků je jedním z faktorů, které hygienici kontrolují. „Při kontrole jídelníčků se v letošním roce více zaměřujeme na jeho složení ve smyslu pestrosti, kdy hodnotíme zastoupení jednotlivých potravin, surovin a porovnáváme je dle stanovené metodiky s pyramidou správné výživy, diskutujeme zdali je na jídelníčku dostatek ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, obilovin, zda jsou zastoupeny luštěniny, maso, bezmasé pokrmy, dále zda i v připravovaném pitném režimu jsou zastoupeny nápoje neslazené, ideálně vody, mléko nebo ovocné šťávy,“ popsala Hochmalová.

Těch už letos zkontrolovali devatenáct a s výsledky jsou spokojeni. „Můžeme říci, že se pořadatelé opravdu snaží. Ovoce a zeleniny je dostatek, v rámci pečiva děti dostávají nejčastěji chléb a rohlíky, pitný režim vždy obsahuje čistou vodu a málo slazené nápoje. Hlavní pokrmy jsou pestré, dokonce ani ryby a luštěniny nejsou výjimečné,“ dodala.

Táborům se letos vyhýbají i nejrůznější onemocnění. „Prozatím hodnotíme průběh táborů jako klidný. Požadovaná zdravotnická dokumentace je v pořádku, nedostatky nejsou zjišťovány, táborníci jsou spokojení. Programově je režim dne upravován zejména s ohledem na horké počasí, většina aktivit se přesouvá do stinných míst, k rybníkům, koupalištím, voda je v tomto období hlavní hrací prvek,“ uzavřela Hochmalová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky tábory, kontroly, hygiena, khs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici zkontrolovali skoro tři desítky dětských táborů. Hlídají i jídelníčky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.