Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na obnovu Tyršových sadů chce Jablonec vyhlásit architektonickou soutěž

Na obnovu Tyršových sadů plánuje Jablonec nad Nisou vyhlásit otevřenou architektonickou soutěž, do její přípravy se mohou zapojit i obyvatelé města. Ve středu budou pracovnice kanceláře městského architekta sbírat podněty od lidí přímo v parku. Cílem obnovy je také zvýšení bezpečnosti v parku, kterému se dnes lidé často vyhýbají, řekla náměstkyně primátora Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj).

Podněty budou pracovnice magistrátu sbírat ve středu od 10:00 do 11:00, lidé mají možnost vyjádřit se k současné podobě parku, co je tam dobrého, co by se mělo změnit, co považují za problematické a jaké aktivity a akce by se měly v parku po úpravách konat. „Realizace úprav by měla proběhnout do dvou let, finanční prostředky jsou na to alokované v ITI (program integrovaných územních investic pro aglomeraci Liberec - Jablonec)," doplnila Hamplová. V programu je na obnovu parku předběžně vyčleněno 30 milionů korun.

„V rámci soutěže budeme řešit, jestli park bude oplocený, nebo nebude oplocený, jak se otevře z hlediska Nisy. Nabízí se i varianta propojení sadů s parkem Nová Pasířská tak, aby ten prostor byl co nejvzdušnější a nejbezpečnější, aby se lidé naučili tam trávit čas," dodala Hamplová.

Tyršovy sady založil jablonecký Okrašlovací spolek, který v roce 1884 vykoupil bezmála dvouhektarový mokřinatý pozemek na levém břehu Nisy. Park byl slavnostně otevřen v červenci 1893 a před pár dny tak oslavil 130 let. Postupně přibyly drobné plastiky a pamětní kameny, přirozený zdroj spodní vody využívalo umělé jezírko zakončené nevelkou hrází s ozdobným zábradlím. Ve vodě rostly lekníny a vodní rostliny, v zimě se na zamrzlé hladině bruslilo. Nedaleko jezírka byl altán pro pořádání venkovních koncertů.

„Velkou, ale poněkud nešťastnou rekonstrukcí bez vkusu a koncepce prošel park koncem 70. let minulého století. Výsledkem byly betonové cestičky s živičným povrchem a vybetonované jezírko, v němž se neudržela voda," doplnila mluvčí magistrátu Jana Fričová. Úprava spočívající zejména v doplnění zeleně a mobiliáře se proto v parku uskutečnila v roce 2001 a pak v letech 2012 až 2014, kdy byly ošetřeny stromy, Tyršův park dostal také nové herní prvky na dětské hřiště, koše i lavičky a později i nové veřejné osvětlení.

Prostor ale potřebuje zásadní revitalizaci, už v roce 2011 žádala radnice o dotaci na obnovu z Nadace Proměny, ale neúspěšně. Znovu se Jablonec o dotaci ze stejného fondu ucházel o tři roky později, ale ani tehdy dotaci na projekt za 28 milionů korun nezískal. Teď má šanci získat peníze z ITI, kde by mělo být podle předběžných informací pro aglomeraci k dispozici 2,8 miliardy korun. Jablonecké zastupitelstvo schválilo seznam 21 projektů dohromady téměř za 1,118 miliardy korun, na které chce peníze z programu čerpat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jablonec

Štítky Jablonec nad Nisou, architektura, Tyršovy sady, obnova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obnovu Tyršových sadů chce Jablonec vyhlásit architektonickou soutěž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.