Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dobrovolníci z Čmeláku a studenti opět vyrazili do boje s invazní lupinou

Výrazně září na loukách svoji fialovou barvou a mnozí si ji fotografují nebo trhají domů do vázy. Na pohled krásná a statná Lupina mnoholistá nebo také vlčí bob je ovšem agresivní invazní rostlinou, která svým rozpínáním hubí původní druhy bylin. Dobrovolníci z liberecké organizace Čmelák se proto snaží s šířením této rostliny každoročně bojovat a sekají zejména louky, kde utlačuje původní vzácné druhy.

Lupina vykvétá během června a v té době je třeba rostliny vytrhat nebo pokosit, případně pouze otrhat květy.  Pokosenou lupinu je pak nutné z luk odklidit, aby se zabránilo dalšímu vysemenění. Během srpna je nutné provést další zásah, protože lupina může nakvétat podruhé. Tam kde se lupina objeví totiž bez zásahu zahubí vše kolem, a pak tam roste už pouze ona. Nemá přitom ani další využití, třeba posečená k usušení na sebou.

Liberecká organizace Čmelák – společnost přátel přírody se stará o cenné louky v Libereckém kraji. A například v okolí Lomnice nad Popelkou seče louky, na kterých zjara krásně kvetou chráněné upolíny nejvyšší a další ohrožené druhy rostlin. Tyto louky byly bohužel v minulých letech nechány ladem a lupina se na nich výrazně rozšířila.

Letos jsme v červnu louky sekali třetím rokem a je vidět, že došlo k ústupu lupiny a dostaly prostor ostatní luční květiny. Je třeba nepolevit, protože zásoba semen v zemi je na několik let,“ vysvětluje Lucie Stránská, která má ve Čmeláku louky na starosti a také vyzývá výletníky, aby se nebáli natrhat si kytici lupiny do vázy, protože tím mohou někomu udělat radost, a ještě pomůžou přírodě.

Snažíme se o osvětu a do péče o krajinu zapojujeme i dobrovolníky. Letos nám se shrabáním posečených luk v Lomnici pomohli studenti z jilemnického gymnázia,“ doplnila ředitelka organizace Jana Bujoková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Čmelák - Společnost přátel přírody

Štítky invazní rostliny, dobrovolníci, Liberec, Semilsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci z Čmeláku a studenti opět vyrazili do boje s invazní lupinou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.