Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tábory v Libereckém kraji: Jedno hromadné onemocnění i hra na výtržníky

Hromadné onemocnění řešili hygienici v červenci na jednom táboře v Libereckém kraji. Nakazilo se 15 z 29 dětí, měly průjem, horečku a zvracely, informovala krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Kateřina Hochmalová.

„Vzhledem k tomu, že první dítě onemocnělo krátce po příjezdu na tábor, dále k příznakům, rychlému šíření a rychlé úzdravě se přikláníme k virovému původu tohoto onemocnění. Potraviny, pokrmy a pitná voda byly následnou kontrolou jako příčina onemocnění vyloučeny," uvedla Hochmalová.

Průběh letní sezony dětských táborů v Libereckém kraji jinak hodnotí hygienici zatím jako klidný. Neobjevili žádný neohlášený tábor a neoprávněná se ukázala i stížnost na chování vedoucích na jednom kontrolovaném táboře. „Podstatou problému byla táborová noční hra, kdy vedoucí zotavovací akce hráli výtržníky a děti ty, kteří mají situaci řešit. Toto neušlo místním obyvatelům, kteří následně podali podnět k prošetření. Táborové hry jsou různé a často napodobují reálné situace. Letos jsme se setkali například s Jizerskou 50," dodala Hochmalová.

Hygienici za první prázdninový měsíc zkontrolovali v Libereckém kraji 51 táborů, tři jiné podobné akce a dva provozovatele stravovacích služeb. Uložili čtyři pokuty za 5000 korun. Zjištěné nedostatky byly v kvalitě podávané pitné vody, nezajištění tekoucí vody na mytí rukou v blízkosti WC i nedodržování úklidu tábořiště včetně výdejny jídel. Hygienici odebrali také deset vzorků pitné vody na tábořištích zásobovaných z individuálních zdrojů, mezi něž patří například prameny či studánky. „Laboratorní výsledky v mikrobiologických ukazatelích nevyhověly tam, kde byla voda skladována či dovážena v barelech. Jakkoliv byly barely skladovány ve stínu, teplota vody v nich se pohybovala výrazně výše nad doporučovanými 12 stupni Celsia," uvedla krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová. Nevyhovující byly dosud čtyři vzorky, na výsledky u dvou hygienici čekají.

Ke konci července měli hygienici pro letošní léto nahlášených 217 akcí letní dětské rekreace v Liberecké kraji s účastí bezmála 16 tisíc dětí. „Všímáme si celkem časté integrace dětí s různými chronickými onemocněními či omezeními jako je například Aspergerův syndrom, lupénka, epilepsie nebo různá širší dietní omezení. Dítě na táboře doprovází člen rodiny, který poskytuje specifickou péči a současně mu umožní pobyt mezi vrstevníky v jiném prostředí než ve škole. Pro pořadatele samotné by bylo v běžném chodu tábora náročné zajistit speciální péči a toto je pro všechny prospěšné řešení," dodala Hochmalová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, rekreace, tábory, Liberecký, děti, hygiena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábory v Libereckém kraji: Jedno hromadné onemocnění i hra na výtržníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.