Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Brništi vyhlásili anketu k zvažované stavbě větrných elektráren

V Brništi na Českolipsku diskutují o záměru vystavět u obce šest větrných elektráren, soukromý investor nabízí obci podíl na výnosech. Obec proto vyhlásila anketu. Podrobné informace o záměru by měli obyvatelé dostat v pátek do schránek v místním zpravodaji, anketní lístky budou součástí. Proces je zatím na začátku, informoval starosta Michal Vinš (NEZ) na sociálních sítích.

Obec se podle Vinše snaží o maximální otevřenost a obyvatelé by měli být aktivními účastníky rozhodování. „My nejsme proti ani pro (výstavbu větrných elektráren), nebereme to ideologicky, ale pragmaticky. Když nás jeden z investorů oslovil, že by se západní okraj katastru naší obce hodil pro výstavbu až šesti větrných elektráren, začali jsme si zjišťovat podrobnosti. Umožnili jsme investorovi setkat se občany naší obce na vysvětlující schůzce," doplnil starosta.

Vedení Brniště oslovilo Českou společnost pro větrnou energii a požádalo o členství. „Abychom měli přístup k odborným informacím a vyhnuli se chybám, které již učinili jiní před námi. Předpokládáme, že polovina budoucího výnosu by měla posílit rozpočet obce a druhá polovina by se měla podle jednoduchého a srozumitelného klíče rozdělit domácnostem zde žijících a přihlášených občanů. Přijde nám to praktičtější než úvahy o komunitní energetice, která sice zní velmi moderně, ale zatím to nevypadá příliš schůdně," dodal starosta.

V Libereckém kraji nejde o jediný podobný projekt, výstavbu větrného parku připravuje společnost W.E.B. Větrná energie na Frýdlantsku. V plánu bylo devět větrných elektráren v Dolní Řasnici, Horní Řasnici a Krásném Lese. Výstavbu dvou elektráren ale obyvatelé Horní Řasnice v referendu, které se konalo v lednu s prezidentskými volbami, odmítli. V dalších dvou obcích ale lidé v referendech záměr podpořili. I tam investor nabídl obyvatelům kompenzaci na základě výkupních cen energií, svůj podíl by měly dostat i samy obce.

Brniště, kde žije zhruba 1350 lidí, je podle starosty otevřené všem zájemcům o výstavbu větrného parku v katastru obce. „Kdo nabídne obci nejlepší podmínky spolupráce, zvítězí. Měli bychom rádi jasno do konce roku," dodal Vinš.

Podle webu České společnosti pro větrnou energii je v Libereckém kraji 31 větrných elektráren v sedmi lokalitách v příhraničí ve Frýdlantském výběžku a okolí Hrádku nad Nisou na Liberecku. Zařízení s celkovým instalovaným výkonem přes 50 megawattů dodala loni do sítě více než 104 gigawatthodin elektrické energie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto K. Kutnarová

Štítky ČR, energie, stavby, správa, Brniště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brništi vyhlásili anketu k zvažované stavbě větrných elektráren  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.