Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sebevražda úředníka: Hejtman požádal inspekci o kontrolu, proběhne i audit fungování úřadu

Začátkem minulého týdne spáchal sebevraždu vedoucí oddělení cestovního ruchu Libereckého kraje Jakub Šeps. Mladý úředník zanechal dopis, ve kterém přibližuje pohnutky svého činu. Mluví v něm o workoholismu, nevšímavosti okolí i problémech s nadřízenými. Dopis jeho rodina zveřejnila. Představitelé kraje nyní na celou situaci zareagovali, hejtman Martin Půta (Starostové pro LK) požádal inspektorát práce o kontrolu, na krajském úřadě proběhne i audit, který má situaci na tamním pracovišti prověřit.

Vedení kraje v pondělí situaci řešilo s ředitelem krajského úřadu René Havlíkem. „Požádali jsme ho o prověření čerpání přesčasových hodin a využívání fondu pracovní doby u zaměstnanců krajského úřadu. S analýzou se chceme důkladně seznámit. Požádal jsem inspektorát práce, aby na Krajském úřadu Libereckého kraje provedl kontrolu s důrazem na dodržování zákoníku práce a toho, zdali zaměstnavatel plní všechny své povinnosti vůči zaměstnancům,“ uvedl v prohlášení hejtman Martin Půta.

Jakub Šeps v dopise mluvil o nestandardních požadavcích jeho nadřízeného – vedoucího odboru kultury, cestovního ruchu a památkové péče René Brože. Zveřejnil také ukázku e-mailové komunikace.

Mrazivá zpověď. Liberecký úředník spáchal sebevraždu, svůj příběh se rozhodl zveřejnit

Na webu Libereckého kraje se ve čtvrtek objevila krátká a smutná zpráva. Zemřel vedoucí oddělení cestovního ruchu Jakub Šeps. Mladý úředník začátkem týdne spáchal sebevraždu a o jejích příčinách a svých pocitech se rozhodl ještě před svou smrtí...

„Celou událost na odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu jsem okamžitě prověřil. Z jednání s vedoucím, panem Reném Brožem, a také celým odborem jednoznačně vyvstalo, že k žádné šikaně nebo bossingu na tomto odboru nedochází a nikdy nedocházelo. Ona nešťastně formulovaná komunikace mezi oběma kolegy je výsledkem vypjaté situace v době, kdy se Jakub Šeps dozvěděl, že se vrací na jeho místo kolegyně po mateřské dovolené,“ uvedl ředitel krajského úřadu René Havlík.

Část veřejnosti by podle něj René Brože nejraději viděla jako strůjce a příčinu Jakubova konání. „Tak to ale není, byl to souběh mnoha faktorů, osobního nastavení a životních událostí. Proto, prosím, nevynášejme soudy, nelynčujme nikoho ani se k tomu nenechme davem přinutit,“ sdělil.

Na krajském úřadu ale proběhne audit, který situaci na odboru, ale i na celém krajském úřadu, ještě jednou důkladně prověří. „Je potřeba zdůraznit, že krajský úřad má svoje vlastní mechanismy, které mají za cíl nabídnout pomoc každému, kdo o ni požádá. Máme schránku důvěry, pravidelně zadáváme audity prověřující, zdali nejsou úředníci přetěžování, nabízíme také odbornou a podpůrnou psychologickou pomoc. Snažíme se také podporovat psychohygienu zaměstnanců školeními, motivací a dalšími kroky. Toto všechno ještě jednou všem zaměstnancům připomeneme,“ dodal Havlík.

„Stáli jsme o to, aby u nás zůstal."

Šeps také v dopise zmiňuje náměstkyni hejtmana Květu Vinklátovou (Starostové pro LK). Podle jeho slov mu bylo slíbeno, že na úřadu zůstane i po návratu kolegyně z mateřské, o čemž ho měla ujistit právě. „Připravil jsem se na to, že třeba ještě dalších 5 let budu na této pozici kontinuálně budovat, stavět a inovovat a tomu jsem přizpůsoboval všechny kroky. Paní náměstkyni jsem plně důvěřoval a svěřil se do jejích rukou. Ale když ta situace s návratem z mateřské přišla, tak mi bylo suše oznámeno, že se kolegyně vrací a pracovní poměr mi končí, náhradou mi byla nabídnuta práce v ZOO na marketingu nově vznikající společné vstupenky – výsměch. Jako když z Ferrari máte přesedlat do Trabantu," popsal.

Náměstkyně Květa Vinklátová k situaci také vydala prohlášení. Podle ní se Šepsem celou situaci řešila. „Přišel k nám na zástup za mateřskou dovolenou a bylo od samého začátku dané, a to ze zákona, že jeho setrvání v pozici vedoucího bude jen otázkou rozhodnutí kolegyně, zda se po mateřské dovolené vrátí, či ne. Proto jsme spolu od loňského roku probírali obě varianty. Velmi jsme stáli o to, aby u nás zůstal, a já jsem slíbila, že budu přemýšlet, co kraj potřebuje a jaké téma by Jakubovi v takovém případě sedělo nejlépe. A to i s vidinou, že v případě založení krajské destinační společnosti bude Jakub Šeps vhodným kandidátem na její vedení,“ popsala.

Celá situace se podle ní změnila před rokem, kdy za ní Šeps přišel s tím, že je unavený a příliš pracuje a má osobní starosti. „Pozvala jsem ho tedy na kávu k sobě domů a během dlouhého rozhovoru jsem mu nabídla pomoc jak v osobní situaci, tak jsme probrali nutnost nějakého řádu v jeho pracovním a osobním životě, a také variantu odborné pomoci. Informovala jsem o tom vedoucího krajského odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Reného Brože, který se snažil situaci sledovat, řešit a korigovat. Následující měsíce mě Jakub vždy s radostí informoval o tom, že se mu to daří, začal chodit cvičit, upravil si jídelníček, chodil mezi lidi a hlídal si pracovní rozvrh. Na oddělení přibyli smluvní brigádníci a rada kraje odsouhlasila výrazné navýšení přímých dotací destinačním společnostem, které převzaly část agendy,“ dodala.

Měl vymyslet a realizovat celý systém

Vinklátová také s vedoucím odboru Brožem řešila, jaké místo Šepsovi nabídnout. „Byl vynikající v marketingu cestovního ruchu. Příležitost se objevila při vzniku společné vstupenky do našich kulturních organizací a také v potřebě pracovat na společném marketingu těchto organizací. Když se kolegyně rozhodla k návratu, nabídli jsme Jakubovi s vedoucím odboru právě tuto variantu, s tím, že bude mít zcela volnou ruku vymyslet a realizovat celý systém. Z praktických důvodů buď pod zoo, nebo Agenturou regionálního rozvoje. Byla to velká výzva. Jakub si vzal čas na rozmyšlenou, který jsme na jeho žádost opakovaně prodloužili. Bohužel, potom nastal zvrat, jehož výsledek už znáte,“ uvedla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky jakub šeps, sebevražda, liberecký kraj, krajský úřad, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sebevražda úředníka: Hejtman požádal inspekci o kontrolu, proběhne i audit fungování úřadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.