Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zchátralý areál zámečku v Machníně stále hledá majitele. Liberec se ho pokusí znovu prodat

Liberec se ještě jednou pokusí prodat areál zchátralého zámečku v Machníně, který si cení zhruba na 20 milionů korun. V případě neúspěchu tam radnice možná přemístí svoji příspěvkovou organizaci Městské lesy Liberec, informoval primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Zámeček známý i pod názvem oční sanatorium či Kleinertova vila byl původně honosným sídlem zasazeným do udržovaného lesoparku a s výhledem na zříceninu hradu Hamrštejn. Dnes je v dezolátním stavu a dlouhodobě do něj zatéká. Radnice se tříhektarový areál situovaný u silnice z Chrastavy do Kryštofova údolí neúspěšně snaží prodat poslední tři roky. „Zpočátku se nám ozvali zájemci, ale vždy z toho záhy sešlo. Areál postupně chátrá, takže zkoušíme zřejmě naposledy ještě najít nějakou veřejnou nabídkou i přes realitní kanceláře případného zájemce," uvedl Zámečník.

Zámeček v Machníně

Čtvrtek, 14. března 2019, 20:23

Zámeček v Machníně
Zámeček v Machníně

Pokud město žádnou nabídku nedostane, areál zámečku by mohl vyřešit problém firmy Městské lesy Liberec, která bude potřebovat nové sídlo. Nyní má základnu v areálu bývalého lesního divadla v Lidových sadech, kterou ale bude muset kvůli rozšiřování zoo v budoucnu opustit. „Takže tak jako tak musíme pro městské lesy najít nové zázemí. A když nenajdeme tady (v Machníně) zájemce, tak aspoň tedy já jsem pro, aby se tam přemístily městské lesy," řekl primátor.

Další zvažovanou variantou je podle něj přemístit příspěvkovou organizaci města do areálu v Otavské ulici nedaleko nákupního centra Nisa. Nevýhodou tohoto místa je ale velikost. „Tam bychom mohli maximálně zpracovávat a prodávat štípané dřevo. V té oční klinice Machnín by městské lesy měly i prostor pro ekologickou výchovu, takže by tu svoji činnost mohly rozšířit. Nebyla by to jenom hospodářská činnost, ale i výchovná," uvedl Zámečník. Chce, aby definitivní rozhodnutí ve vedení města přijali do konce letošního roku.

Machnínský zámeček si jako rodinné sídlo zřejmě nechal postavit roku 1882 továrník Adolf Schwab, politik a majitel textilky. Po znárodnění za minulého režimu tam bylo sanatorium, do kterého se jezdily léčit děti s očními vadami z celé země. Město vlastnilo areál do roku 1999, kdy prodalo budovu zámečku společně s domkem správce a strážní věží na ploše bezmála 500 metrů čtverečních a nechalo si jen okolní pozemky, zhruba tři hektary. Plán několika libereckých lékařů, kteří se zavázali k vybudování moderního sanatoria, ale zkrachoval. Zpátky získal Liberec všechny budovy do svého vlastnictví v roce 2019 za 2,8 milionu korun. Samotný zámeček se ale zřejmě obnovy nedočká a bude nutné ho kvůli jeho zchátralosti zbourat. Náklady na demolici primátor odhaduje na dva miliony korun.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, reality, Liberec, machnín, zámeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestěhujte tam osazenstvo radnice. Tu cenu odhadl asi stejný expert, co dělal Skloexport nebo Waldvillu, ne? Jít dovnitř bylo nebezpečné už pred deseti lety.

Pátek, 11. srpna 2023, 18:09Odpovědět

Zchátralý areál zámečku v Machníně stále hledá majitele. Liberec se ho pokusí znovu prodat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.