Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Soud potvrdil zamítnutí ministerstva kvůli výstavbě haly u Jablonného poblíž CHKO

Liberecký krajský soud na začátku srpna potvrdil zamítavé rozhodnutí ministerstva životního prostředí (MŽP) ohledně neudělení výjimky pro zásah do cenných biotopů u Jablonného v Podještědí poblíž CHKO Lužické hory. Investor tam chce postavit skladovací a výrobní haly se zázemím na více než dvou hektarech, bez výjimky to není možné. Rozhodnutí soudu poskytl předseda spolku Děti Země Miroslav Patrik. Spolek s tímto záměrem výstavby nesouhlasí. Proti rozhodnutí soudu je možné podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Výstavbu CPI Parku u Jablonného plánuje společnost Děčínská zemědělská, kterou vlastní firma Spojené farmy a předmětem jejího podnikání je podle obchodního rejstříku zemědělská výroba. U krajského úřadu výjimku firma původně získala díky argumentaci, že tam chce vytvořit až 420 pracovních míst, což měl být převažující důvod nad zájmem na ochranu přírody. MŽP ale souhlas s udělením výjimky zrušilo s tím, že s ohledem na nízkou nezaměstnanost v tomto regionu nebude mít hala v tomto směru nějaký zásadní vliv. Rozhodnutí ministerstva liberecký soud potvrdil.

„Podle krajského soudu firma přesvědčivě nedoložila, že zaměstnáním 420 osob v hale dojde k významnému snížení nyní nízké nezaměstnanosti v Jablonném v Podještědí a v jeho okolí a že tato práce bude zajímavá pro mladé lidi, neboť její tvrzení byly spekulativní," uvedl Patrik. Na Liberecku letos v červenci míra inflace dosáhla podle Úřadu práce ČR 3,8 procenta, přičemž celorepublikový průměr byl 3,5 procenta. Na jedno volné pracovní místo v okrese připadá 1,5 uchazeče o práci.

Záměr firmy by zasáhl do lokality, kde se vyskytují zvláště chráněné druhy ptáků, brouků a plazů. Konkrétně jde o ohroženého ptáka bramborníčka hnědého, čmeláky, brouky zlatohlávka tmavého, svižníka polního i střevlíka Scheidlerova, silně ohrožené ještěrky obecné a živorodé a slepýše křehkého i kriticky ohroženého pěvce strnada lučního a brouka střevlíka zlatého.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Děti země

Štítky ČR, soud, stavby, ekologie, příroda, Lužické hory, Jablonné v Podještědí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potvrdil zamítnutí ministerstva kvůli výstavbě haly u Jablonného poblíž CHKO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.