Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Policista a profesionální sportovec v jedné osobě radí uchazečům o práci u policie

PR článek

Poručík Bc. Pavel Hvězda nastoupil k Policii České republiky 15. prosince 2014, začínal jako policista Pohotovostního a eskortního oddělení v Pardubicích. V roce 2018 se přihlásil do výběrového řízení na místo komisaře na Oddělení informačních systémů v rámci Odboru informačních a komunikačních systémů Krajského ředitelství policie Pardubického kraje. Pavel Hvězda je z lidského hlediska klidný, slušný a rozvážný, až je s podivem v jakém druhu sportovní činnosti vyniká. Ale jak se říká, zdání klame.

Pavel má smysl pro disciplínu a dodržování pravidel, je velmi čestný a poctivý, což by ostatně mělo být u každé policistky či policisty samozřejmostí. Pavel je také úspěšným a nadšeným sportovcem, ve svém volném čase se věnuje tréninku bojových sportů, ve kterých sám zápasí a připravuje mladé nadějné sportovce.

Pavel Hvězda si ve sportu splnil víceméně všechny své sny, ale rád by získal ještě nějaký profesionální titul. Jeden už má, ale chtěl by určitě ještě alespoň jeden na evropské či světové úrovni. Dále má hodně trenérských snů, které on sám předpokládá, že si splní, neboť trénuje svého bratra, rovněž nadějného zápasníka. Podle Pavla se práce u policie a zápasení na profesionální úrovni dá skloubit, což dokládá i fakt, že u policie je mnoho výborných profesionálních boxerů, thaiboxerů i MMA zápasníků.

Pavel Hvězda byl nejprve v rámci policie Pardubického kraje vyhlášen Sportovcem roku 2022 a díky svému umístění automaticky následně nominován do celorepublikového kola Policisty roku 2022, v kategorii Sportovec roku. Na kolegu Hvězdu jsme velmi pyšní, neboť si v květnu letošního roku ve Španělském sále Pražského hradu převzal prestižní ocenění ve své kategorii, umístil se na krásném druhém místě. Pavel Hvězda doslova ctí své jméno a je nejen sportovní hvězdou Krajského ředitelství policie Pardubického kraje. Pavel se rozhodl jít k policii právě proto, že chtěl dělat práci, která ho bude bavit, bude dobře placená, využije v ní zkušenosti ze sportu, který ho naplňuje, a bude nějakým způsobem prospěšný společnosti. Rodina ho v jeho rozhodnutí maximálně podpořila, což pro něj bylo také důležité.



Pavel Hvězda, stejně jako každý uchazeč o práci u Policie ČR, musel absolvovat psychotesty, prověrku fyzické zdatnosti a zdravotní prohlídky. Celým přijímacím procesem k policii si prošel, může tak s odstupem času zhodnotit svoji cestu za vysněným povoláním a potenciálním uchazečům poradit, na co se v průběhu přijímacího řízení zaměřit.

Pro Pavla byly nejtěžší psychotesty, ale dle jeho slov bylo celé přijímací řízení relativně lehké, fyzické testy mu přišly až směšně jednoduché, vzhledem k jeho sportovní kariéře je zvládl levou, zadní.

A co vlastně přijímací řízení k policii obnáší? Co čeká na uchazeče po zahájení přijímacího řízení?

V prvé řadě absolvuje uchazeč psychotesty. Psychologické vyšetření je zaměřeno na zjišťování osobnostních předpokladů, které jsou potřebné pro výkon služby u Policie České republiky. V jeho průběhu uchazeči vyplňují osobnostní dotazníky a hovoří s nimi psychologové.

Po psychotestech následují fyzické testy. Testy fyzické zdatnosti zahrnují 4 části: člunkový běh, klik vzpor ležmo, celomotorický test a běh na 1000 m. Za každou z disciplín získá uchazeč body, minimální počet bodů pro splnění fyzotestů je 36 bodů. Na každou z disciplín je potřeba potrénovat a zkoušet si všechny 4 aktivity najednou, neboť při fyzických testech každý uchazeč musí absolvovat jednotlivé disciplíny po sobě. Častou chybou uchazečů totiž bývá, že sice potrénují, ale jeden den si zkouší běh, druhý den kliky, následující dny zbylé dvě disciplíny. Jakmile nastane den „D“ a uchazeč má během hodiny zvládnout kliky, člunkový běh, celomotorický test a běh na jeden kilometr, je překvapený, že mu nestačí dech. Proto je třeba přípravu nepodcenit a opravdu se poctivě připravit.

Po úspěšném absolvování psychotestů a fyzotestů si projde uchazeč zdravotními prohlídkami, které absolvuje u služebního lékaře (rezortní lékař MV ČR) a pokud vše dobře dopadne, může nastoupit do služby. Pokud uchazeč nesplní kritéria nutná pro přijetí, může další psychologické vyšetření podstoupit nejdříve za dva roky.

Co by Pavel Hvězda poradil uchazečům, kteří se chystají na přijímací testy k policii? „Poradil bych jim, ať si zkusí minimálně fyzické testy a mají v této oblasti dostatek sebereflexe a až si budou jistí, že testy zvládnou, tak až potom jít k příjímacímu řízení. Chtě nechtě, když přijde člověk na testy, kde minimální počet kliků je 18 a uchazeč udělá 1-2, ukazuje to, že absolutně tuto oblast podcenil a vrhne to na něj oprávněně špatné světlo,“ uvedl Pavel.

Podle Pavla je příprava důležitá, člověk by to neměl jít „jen tak zkusit“, pokud o tu práci má vážný zájem. „Jasně, člověk může být zastaven lékařem nebo psychotesty, ale ve všech kategoriích, částečně i u psychotestů, by se měl snažit podat co nejlepší výkon a něco tomu obětovat. Když vím, že mám druhý den psychotesty a skočím si s kamarády na pivo a přijdu druhý den unavený a nevyspalý, je jasné, že se to na psychotestech a výkonech v nich podaných projeví,“ odpověděl Pavel Hvězda na otázku ohledně přípravy na přijímací testy.

Podle Pavla je největším benefitem práce u policie jistota práce, dále to, že může dělat práci, která pomáhá lidem (ačkoli si to lidé občas neuvědomují), dostatek dovolené (6 týdnů), aby měl policista čas i na sebe a své zájmy, rodinu, a pak také jistota toho, že člověk dostane ocenění za odpracované roky pro vlast ve formě výsluhových nároků. Samozřejmě i kolektiv u policie vnímá Pavel spíše pozitivně. Podle Pavlových slov je u policie nejlepší pracovní kolektiv, ve kterém měl možnost za dobu svého života být.

Nově nastupující policisté získávají po zkušební době náborový příspěvek ve výši 75 tisíc korun. Je to však určitá forma závazku, neboť policista musí setrvat ve služebním poměru po dobu 6 let. Při nesplnění závazku příslušník poměrnou částku příspěvku za nedoslouženou dobu vrací.

Mezi další benefity náležející policistům patří možnost studijního volna, bezplatná psychologická pomoc, příspěvky na penzijní připojištění, dovolenou či kulturní akce.

A jaké hodnoty by měl mít policista? „V dnešní době mi přijde, že hodně mladých lidí nemá žádný vzor. Jako policista, zápasník a trenér můžu částečně působit na mladé lidi a skrz sport jim ukázat nějakou cestu a nějaké hodnoty, které jsou podle mě důležité jako například fair play, cílevědomost, píle, odvaha, sebevědomí, spravedlivost, respekt. Tyto hodnoty jsou stejně důležité pro práci u policie i pro bojové sporty. Ve sportu se můžeme se soupeřem bít doslova na život a na smrt, ale stále to musí být v rámci fair play a po zápase je u bojových sportů po souboji patrné víc než kdekoli jinde, že když zápas skončí, soupeři si bez ohledu na výsledek zápasu projeví respekt a všechna zlá krev, která mezi nimi byla, mizí s koncem zápasu. Tak by to mělo být a v 99 procentech případů i je,“ uvedl Pavel Hvězda.

Uchazeči či uchazečky o práci u Policie ČR v Pardubickém kraji mohou zavolat na tel.: +420 720 166 708, napsat na email krpe.nabor@pcr.cz , nebo vyplnit formulář zde.

Zajímá tě práce 158x jinak? Jsi z okolí Pardubic, Chrudimi, Svitav či Ústí nad Orlicí? V tom případě hledá policie právě tebe!

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Policie ČR, nábor, kampaň, policisté, pčr, práce, zaměstnání, příležitost, nabídka, volná místa, jistota, stabilní zaměstnání, benefit, zajímavá práce, nabídka práce, pardubický kraj, bezpečnostní složky, sport, sportovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policista a profesionální sportovec v jedné osobě radí uchazečům o práci u policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.