Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na co dávat pozor při cestě na dovolenou? Nehody způsobují telefony i rádia

Doba dovolených je v plném proudu, a tak policisté radí, co by řidiči neměli zanedbat a jak zvládnout dlouhou cestu v mezích zákona a hlavně ve zdraví. Policie varuje také před tím, že v prázdninovém období je provoz na silnicích náročnější a zvyšuje se riziko nehodovosti.

Před cestou je dobré zkontrolovat technický stav auta

Policiesté radí, že řidičům může řadu nepříjemností ušetřit včasné překontrolování technického stavu auta. „Preventivní prohlídkou vozidla se mohou odhalit drobné technické závady. Včasné odhalení závad nebo poruch může ušetřit řadu nepříjemností. Porucha může být příčinou dopravní nehody či havárie,“ upozornil za policii Zdeněk Chalupa.

Nejčastějčí příčinou dopravní nehody je manipulace s mobilním telefonem, policie tedy radí raději zastavit a komunikaci vyřídit v klidu a na vhodném místě. Doporučuje se také za jízdy nepřelaďovat rádio a hlasitost držet tak, aby řidič slyšel sirény policie, hasičů nebo záchranářů.

Chalupa upozorňuje i na to, že je mnohonásobně bezpečnější udělat si kratší přestávku na občerstvení, než jíst za jízdy. To stejné platí o hledání trasy v mapě.

Policie připomíná povinnost použití autosedaček a bezpečnostních pásů

„Cesta rychleji ubíhá, když si máte s kým povídat. Dejte si však pozor, aby vaše slovní komunikace neodpoutávala vaši pozornost. Ať už je vaším spolujezdcem kdokoliv tak slovní rozepře za volant nepatří,“ upozornil Chalupa a připomněl povinnost poutat do dětských autosedaček děti, které váží méně než 36 kilogramů nebo měří méně než 150 centimetrů.

Použití bezpečnostních pásů je pak samozřejmostí pro všechny cestující v autě.

„Na všechno je lepší se vždy připravit, nejen do školy nebo do práce, ale i na cestu do zahraničí. Proto věnujte raději část svého času na zjištění si informací k pravidlům silničního provozu, která platí ve vaší cílové destinaci, ale i na území států, kterými třeba jen projíždíte. Protože kdo je připraven, není překvapen,“ uzavřel Chalupa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dovolená, cesta, policie, rady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na co dávat pozor při cestě na dovolenou? Nehody způsobují telefony i rádia  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.