Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec chce dotaci 186 milionu korun na snížení nákladů na energie u 12 budov

Liberec vytipoval 12 svých budov, u kterých lze snížit náklady na energie o třetinu. Město chce na provedení úprav získat evropskou dotaci, žádat bude o 186 milionů korun z operačního programu Životní prostředí. Náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO) uvedla, že do projektu jsou zařazené základní a mateřské školy, úřednická budova Uran u autobusového nádraží a také Malé divadlo včetně sousední hospodářské budovy ve Zhořelecké ulici.

„Zásahy na budovách budou různé, od zateplení, stínicí techniky přes různá úsporná opatření v rámci topení, v rámci osvětlení. Takže na každé budově to bude trošku jiné," sdělila Prachařová.

Jde o projekt s využitím metody EPC, což je komplexní služba, která zahrnuje návrh úsporných opatření, přípravu, realizaci a zajištění financování projektu. „EPC projektem snížíme jednak energetickou náročnost budov v majetku města a zároveň je to další dílek do našich cílů v ambiciózním projektu klimaticky neutrálních měst, kam energetické úspory jednoznačně patří," dodala Prachařová.

Liberec patří mezi 100 měst v Evropě a je jediné v zemi, které se účastní takzvané mise Evropské unie zaměřené na vznik klimaticky neutrálních a inteligentních měst do roku 2030. Od tohoto projektu radnice očekává, že se roční spotřeba primární energie určená pro vytápění či svícení 12 budov sníží zhruba o 2700 megawatthodin (MWh) ze současných bezmála 8300 MWh. O třetinu nižší by měly být také emise skleníkových plynů z těchto budov, nyní to je ročně 2104 tun oxidu uhličitého (CO2).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Drbny

Štítky Liberec, dotace, energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce dotaci 186 milionu korun na snížení nákladů na energie u 12 budov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.